Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının Sahraaltı Afrika ülkelerine yönelik açıklamalarının analizi (2002 -2015)
Analysis of statements of the ministry of foreign affairs of the Republic of Türkiye towards Subsaharan African countries (2002 -2015)
  1. Tez No: 755259
  2. Yazar: HATİCE CANSU GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MURAT DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Sahraaltı Afrika, Açıklamalar, Afrika Birliği (AfB), Turkish Foreign Policy, Sub-Saharan Africa, Statements, African Union (AU)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye'nin Afrika politikası, 2002'de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi ile yeni bir vizyon kazanmıştır. Sahraaltı Afrika ülkeleriyle kurulan ilişkiler bağlamında, Türkiye'nin Afrika politikası yıllar içinde ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve güvenlik boyutları da dâhil olmak üzere çok yönlü bir hâl almıştır. Atılan adımlar çerçevesinde Türkiye'nin Sahraaltı Afrika ülkeleri ile ilişkileri çeşitlenmiş ve bu gelişme açıklamalara da yansımıştır. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan“Açıklamalar”sekmesi altındaki“Bakanlık Açıklamaları”,“Basın Bilgi Notları”,“Basın Toplantıları”,“Güncel Gelişmeler”başlıkları baz alınarak 2002 ile 2015 yılları arasındaki tüm açıklamalar taranmış daha sonra ilgili metinler içerisinde Sahraaltı Afrika coğrafyasındaki ülkeleri ilgilendiren açıklamalar belirlenmiş ve incelenmiştir. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının Sahraaltı Afrika ülkeleri ile ilgili açıklamalarındaki değişim ve süreklilik unsurları tespit edilmiştir. İlgili çalışma kapsamında 2002- 2015 yılları arasında Sahraaltı Afrika ülkelerini ilgilendiren açıklamaların değerlendirmesi;“siyasi ve diplomatik ilişkiler”,“ekonomik ve diğer sektörlerdeki iş birliği”,“Sahraaltı Afrika ülkelerinde meydana gelen gelişmeler”ve“Türkiye'nin bölgeye yaptığı yardımlara ilişkin açıklamalar”başlıkları oluşturularak ele alınmıştır. Bu kapsamda çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının Sahraaltı Afrika ülkelerini ilgilendiren açıklamalarındaki süreklilik ve değişimlerin çözümlemesini yaparak ilgili dış politika açıklamalarına yönelik genel değerlendirmelerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Türkiye's African policy gained a new vision with the Justice and Development Party, which came to power in 2002. In the context of relations with sub-Saharan African countries, Türkiye's African policy has become multifaceted over the years, including its economic, political, social, cultural and security dimensions. Within the framework of the steps taken, Türkiye's relations with Sub-Saharan African countries have diversified and this development is also reflected in the statements. In this study, all statements between 2002 and 2015 were scanned, taking into account the titles of“Ministry Statements”,“Press Information Notes”,“Press Meetings”,“Current Developments”under the“Announcements”tab on the website of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Türkiye. In the relevant texts, the explanations concerning the countries in Sub-Saharan Africa were determined and examined. In this framework, the elements of change and continuity in the statements of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Türkiye regarding Sub-Saharan African countries have been determined. Within the scope of the related study, the evaluation of the statements concerning Sub-Saharan African countries between 2002 and 2015 were discussed under the titles of“political and diplomatic relations”,“cooperation in economic and other sectors”,“developments in Sub-Saharan African countries”,“statements regarding Türkiye's aid to the region”. In this context, the study analyzed the continuity and changes in the statements of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Türkiye concerning Sub-Saharan African countries and made general evaluations on the relevant foreign policy statements.