Hakkında sağlık tedbiri verilmiş olan çocukların damgalanma deneyimleri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on stigma experiences of children who are given health precaution decision.
  1. Tez No: 755344
  2. Yazar: CANSU ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychiatry, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Damga, sağlık, sağlık tedbiri kararı alan çocuk, sosyal hizmet, Stigma, Children with Health Precautionary Decision, Social Work
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın temel amacı 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında hakkında sağlık tedbiri kararı verilen çocukların damgalanma deneyimlerini sosyal hizmet perspektifinden incelemektir. Böylece bu çocukların ailesinde, okul ortamında, arkadaş çevresinde, sosyal çevresinde ve sağlık hizmeti alırken nasıl damgalandıkları, damgalanma deneyimleri üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma deseninde plânlanan bu araştırmanın evrenini 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında hakkında sağlık tedbiri kararı verilmiş olan ve Samsun Bafra'da yaşayan, Bafra Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Birimi'nin takip ettiği 12-17 yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Bu araştırmaya dâhil edilecek çocukların belirlenmesinde bu birimlerde çalışan uzmanların görüşleri alınarak ortalama 15 çocuk ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen veriler Maxqda programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çocukların ailesinde, okul ortamında, arkadaş ve sosyal çevresinde, sağlık hizmeti alırken damgalamayı farklı nedenlerle deneyimledikleri belirlenmiştir. Ayrıca damgalanmayla başa çıkmalarında ebeveynlerinin, akranlarının, öğretmenlerinin ve sağlık personellerinin desteğinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the stigmatization experiences of children who are under a health measure decision within the scope of the Child Protection Law No. 5395 from a social service perspective. Thus, we tried to understand through their stigmatization experiences, how these children are stigmatized in their family, school environment, among their peers, social environment, and while receiving health care. The population of this research, which was planned in a qualitative research design, consists of children between the ages of 12-17, who are under a health measure decision within the scope of the Child Protection Law No. 5395. They live in Samsun, Bafra, and are followed by the Bafra State Hospital Social Service Unit. In the decision of the children who would be included in this study, interviews were conducted with an average of 15 children, taking the opinions of the experts working in these units. An in-depth interview was used as a data collection technique and a semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. The data obtained from the semi-structured interview form were analyzed using the Maxqda program. As a result of the research, it was concluded that children experience stigma for different reasons in their family, school environment, friends, and social environment while receiving health care. In addition, it was concluded that the support of their parents, peers, teachers, and health personnel is important in coping with the stigma.