Denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında ve kendi isteğiyle polikliniğimize başvuran opioid kullanım bozukluğu olan hastaların erken remisyon oranlarının karşılaştırılması
Comparison of early remission rates of opioid use disorder patients admitted to medical clinic voluntarily with opioid use disorder patients admitted by probation and treatment
  1. Tez No: 737115
  2. Yazar: ÖMER ASAN
  3. Danışmanlar: DR. İSMAİL VOLKAN ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Remisyon, Denetimli Serbestlik, Opioid kullanım bozukluğu, Early remission, Opioid Use Disorder, Probation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Opioid kullanım bozukluğu ülkemizde ve dünyada birçok alanda önemli sorunlara yol açan bir hastalıktır. Opioid kullanım bozukluğunun son yıllarda giderek artmasıyla beraber, koruma tedavi ve nüksün önlenmesi konusunda yasal ve tıbbi ek düzenlemeler gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, hakkında denetimli serbestlik tedbiri ile tedavi kararı verilmiş opioid kullanım bozukluğu olan hükümlülerin, kendi isteğiyle polikliniğe başvurmuş olan opioid kullanım bozukluğu olan hastalarla karşılaştırılması ve denetimli serbestlik uygulamalarının opioid kullanım bozukluğu tedavisinde ne kadar etkili olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Bu çalışma, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Amatem kliniğine denetimli serbestlik uygulaması kapsamında ve kendi isteğiyle tedaviye başvuran hastaların anamnezlerinin, muayene bilgilerinin ve laboratuvar testlerinin geriye dönük incelenmesi sonucunda elde edilmiştir. En az 3 ay boyunca 14 günde bir takip edilen idrarında madde pozitifliği saptanmayan hastalar DSM-5 tanı kriterlerine göre 'erken remisyon' olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamıza denetimli serbestlik uygulaması kapsamında başvuran 158, kendi isteğiyle polikliniğe başvuran 303 hasta olmak üzere toplam 461 kişi alınmıştır. Kendi isteğiyle polikliniğe başvuran hastaların erken remisyon oranlarının (%38.9), denetimli serbestlik uygulaması kapsamında başvuran hastalardan (%26.6) daha yüksek olduğu saptandı. Erken remisyon oranlarının diğer özelliklerle ilişkisi incelendiğinde; evli ve düzenli bir işte çalışanlarda ve erkeklerde erken remisyon oranlarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Sonuçlar opioid kullanım bozukluğunda kişinin kendi iradesi ve tedavi olma motivasyonunun, yasal yaptırımla karşılaşmanın sağladığı motivasyondan daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmamızın sonuçları bu hastalarda tedavi motivasyonunu farklı şekilde artıracak yöntemlere ihtiyaç olduğunu, yasal motivasyonun bu konuda yetersiz olduğunu göstermektedir. Çalışmamızın ortaya çıkardığı bir diğer sonuçta düzenli bir hayata sahip olan hastaların tedaviye daha iyi cevap verdiğini ortaya çıkarmasıdır. Yaptığımız çalışma, ülkemizde büyük bir emek ve enerjinin harcandığı denetimli serbestlik uygulamalarının tedavi oranlarına nasıl etkilediğini gösteren ilk çalışmadır ve bu alanda görev alan sağlık çalışanlarının yanı sıra bu konuda yapılacak düzenlemelere de yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Opioid use disorder is a disease leads to significant problems in many areas in our country and in the World. With the increase of opioid use disorder in recent years, new legal and medical additional aproaches needed for prevention, treatment, and rehabilitation phases. The aim of this study is to investigate early remission rates of opiod use disorder patients admited to medical clinic voluntarily with opioid use disorder patients admitted to medical clinic by probation and treatment and to investigate how probation effects to opioid use disorder patients. This study is a retrospective study, that made in Ankara Numune Education and Research Hospital AMATEM clinic (alcohol and substance use disorder treatment and education center). Study includes examination history and laboratory tests of opiod use disorder patients according to DSM V who admited to AMATEM by probation or voluntarily. After following at least 3 months for 14 days without any substance use by laboratory tests patients evaluated as early remission according to DSM V. 158 patients admited by probation and 303 patients admitted to the clinic voluntarily totallly 461 patients included to this study. Early remission rates of patients admited voluntarily was significantly higher (%38.9) than probation group (%26.6). When we examined the relationship of early remission rate with other features; married and working at a regular job and men patients's early remission rate was found higher than others. Our results show that own treatment motivation of opiod patients works better than legal tratment motivation. Also the results of our study shows probation is not enough to increase tratment motivation of opioid users, we need to find better ways or changing probation rules to get better remission rates of patients.