Canlı verici böbrek donörlerinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long-term outcomes of living kidney donors
  1. Tez No: 755396
  2. Yazar: HATİCE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL TANER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, canlı verici, sağkalım, glomerüler filtrasyon hızı, genişletilmiş kriter donör, kidney transplantation, living donor, survival, glomerular filtration rate, extended criteria donor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Canlı Verici Böbrek Donörlerinin Uzun Dönem Sonuçlarının Değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Antalya, 2022. Giriş ve Amaç: Çalışmamızda canlı böbrek donörlerinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi ayrıca, SKD ve GKD'lerin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde Ocak 2010 ile Aralık 2015 tarihleri arasında böbrek vericisi olan 590 kişi dahil edilmiştir. Öncelikle tüm donörler genel demografik, sosyokültürel ve ekonomik özellikleri, sağkalımları, komplikasyonları, fonksiyonel böbrek kapasitesi ile ilgili göstergeler açısından değerlendirilerek merkezimizin genel donor havuzu ile ilgili tablosu çıkarılmıştır. İkinci aşamada donörler SKD ve GKD grubu olarak ikiye ayırılmış ve benzer parametreler açısından grup karşılaştırmaları yapılmıştır. Veriler retrospektif olarak toplanmış ve analizler SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Donörlerin ortalama yaşları 43,9±11,3, 348 (%59)'i kadın ve 506 (%85,8)'si evliydi. Yatış süresi ortalama 5 gün (4,8±1,4), nakil sonrası takip süresi 97±21,3 ay bulundu. 66 donörde (%11,2) HT, 28 donörde (%4,7) DM, 19 donörde (%3,3) KAH, 4 donörde (%0,7) nefrolitiazis gelişti. Ortalama eGFR değerleri preoperatif 105,22±13,74 mL/dk, taburculuk eGFR 73,54±16 mL/dk ve son kontrolde 78,98±16,75 mL/dk olarak bulundu. 11 (%1,9) donör kaybı oldu. Hastaların sağkalım oranları 1, 2, 5 ve 10 yıl için sırayla; %99,8, %99,8, %99,5 ve %97,8 olarak saptanmıştır. Donör tiplerine göre değerlendirildiğinde SKD 440 (%74,6), GKD 150 (%25,4) kişiydi. Gruplar arasında komplikasyonlar, sağkalım ve fonksiyonel böbrek kapasitesini etkileyebilecek durumlar açısından anlamlı farklılık olmadığı, sadece DM gelişim oranının GKD grubunda fazla olduğu (bu durumun daha fazla IFG ve IGT'den kaynaklandığı düşünüldü), SDBH gelişiminin olmadığı, her iki grup donörün Friedman analizlerinde eGFR değerlerinde anlamlı artışların olduğu gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda canlı vericili böbrek naklinin donör açısından uygun koşullarda sağlıklı ve güvenilir bir uygulama olduğu, sağlıklı popülasyonla benzer risk faktörlerine sahip oldukları tespit edildi. Ayrıca GKD kullanımının artan organ ihtiyacının karşılanması ve yetersiz kadaverik organ bağışı koşullarında kullanılmasının uygun, gerekli ve uzun dönem sonuçlarının da başarılı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Long-Term Outcomes of Living Kidney Donors Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Specialization Thesis, Antalya, 2022. Introduction and Objective: In our study, it was aimed to evaluate the long-term results of live kidney donors and to compare the long-term results of SCD and ECD. Material and Method: January 2010 and December 2015, 590 people who had kidney donors at the Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital Organ Transplant Center were included in the study. First of all, all donors were evaluated in terms of indicators related to their general demographic, socio-cultural and economic characteristics, survival, complications, and functional kidney capacity, and a table related to the general donor pool of our center was drawned. In the second stage, donors were divided into two groups as SCD and ECD groups and group comparisons were made in terms of similar parameters. Data were collected retrospectively and analyzes were made using the SPSS program. Results: The mean age of the donors was 43.9±11.3, 348 (59%) were female and 506 (85.8%) were married. The mean hospital stay was 5 days (4.8±1.4), and the post-transplant follow-up period was 97±21.3 months. Developed HT in 66 donors (11.2%), DM in 28 donors (4.7%), CAD in 19 donors (3.3%), and nephrolithiasis in 4 donors (0.7%). The mean eGFR values were found to be 105.22±13.74 mL/min preoperatively, 73.54±16 mL/min at discharge, and 78.98±16.75 mL/min at the final follow-up. There was 11 (1.9%) donor loss. Survival rates of the patients were determined as 99.8%, 99.8%, 99.5% and 97.8% respectively for 1, 2, 5 and 10 years. When evaluated according to donor types, there were person 440 (74.6%) with SCD and 150 (25.4%) with ECD. It was shown that there was no significant difference between the groups in terms of complications, survival and conditions that may affect functional kidney capacity, only the rate of DM development was higher in the ECD group (this condition was thought to be caused by more IFG and IGT), there was no development of ESRD, and there were significant increases in eGFR values in the Friedman analyzes of the donors of both groups. Conclusion: In our study, it was determined that living donor kidney transplantation is a healthy and safe procedure in suitable conditions for the donor, and they have similar risk factors with the healthy population. In addition, it has been shown that the appropriate, necessary of using ECD in conditions of meeting the growing need for organs and insufficient cadaveric organ donation and long-term results have also been successful.