Hastanelerde birim maliyet analizi: Bir eğitim araştırma hastanesinde uygulama
Unit cost analysis in hospitals: An application in a training research hospital
  1. Tez No: 755413
  2. Yazar: İBRAHİM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Birim Maliyet, Birim Maliyet Analizi, Hastane, Maliyet, Maliyet Analizi, Cost, Cost Analysis, Hospital, Unit Cost, Unit Cost Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 763
Özet
Hastanelerde Birim Maliyet Analizi: Bir Eğitim Araştırma Hastanesinde Uygulama Hastanelerin sundukları sağlık hizmetlerini verimli ve sürekli bir şekilde sunabilmeleri için kanıta dayalı yönetim büyük bir önem arz etmektedir. Maliyet analizi çalışmaları kanıtlar sunarak planlama ve karar alma süreçlerinde yönetime yardımcı olurlar ve bu neden ile maliyet analizi çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışma ile 2019 yılı verileri kullanılarak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin poliklinik ve klinik birim maliyetlerinin geleneksel maliyet analizi yöntemi ile hesaplanması ve Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada hastanenin toplam gideri 277.014.644,84 Türk Lirası olarak bulunmuştur. Toplam giderin %49,24'ü personel gideri, %25,71'i ilk madde ve malzeme gideri, %25,04'ü genel üretim giderlerinden oluşmaktadır. Yapılan birim maliyet analizi sonucunda 21 polikliniğin, tüm kliniklerin ve iki yoğun bakım ünitesinin maliyetlerinin Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının üstünde olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki işlemlerin fiyatlarını belirlerken bilimsel temellere dayalı araştırmaları göz önünde bulundurmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Unit Cost Analysis in Hospitals: An Application in a Training Research Hospital Evidence-based management is of great importance for hospitals to provide the health services they offer in an efficient and continuous manner. Cost analysis studies help management in planning and decision making processes by presenting evidence, and therefore cost analysis studies should be done. With this study, it is aimed to calculate the outpatient and clinical unit costs of the Training and Research Hospital with the data of 2019 using the traditional cost analysis method and to compare them with the Medical Enforcement Declaration package prices. In the study, the total cost of the hospital was found to be 277,014,644.84 Turkish Liras. This total expense is 49.24% personnel expenses, 25.71% primary material and supplies expenses, 25.04% general production expenses. As a result of the unit cost analysis, it has been determined that the costs of 21 polyclinics, all clinics and two intensive care units are above the prices of the Medical Enforcement Declaration. It is thought that it would be beneficial for the Social Security Institution to consider scientific-based research while determining the prices of the transactions in the Medical Enforcement Declaration.