Tiroid nodüllerinin malignite risk değerlendirmesinde elastografinin yeri
The role of elastography in the assessment of malignancy risk of thyroid nodules
  1. Tez No: 755573
  2. Yazar: NAZMİ ONUR OKUDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Nodül, Malignite, Elastografi, Thyroid Nodule, Malignancy, Elastography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Literatürde genel popülasyonda tiroid nodülü prevalansı ultrasonografi ile %67'lere kadar bildirilmiştir. Tiroid nodüllerinin malignite risklerinin belirlenmesinde ve hangi nodüllerden biyopsi yapılacağının tespitinde ultrasonografik veriler ile elde edilen Amerikan Tiroid Birliği (ATA) ve Tiroid Görüntü Raporlama ve Veri Sistemleri (TIRADS) gibi kılavuzlardan yararlanılmaktadır. Sitolojik analizler neticesinde Bethesda Tip 1, 3, 4 ve 5'te kesin tanısal sonuçlara ulaşılamamakta ve gereksiz cerrahiler yapılmak zorunda kalınmaktadır. Bu çalışmada birincil amaç belirsiz sitolojik sonuçları olan hastalarda ultrasonografi teknolojisindeki yüksek gelişim hızının son basamağı olan ultrasonografielastografi yöntemlerinin, altın standart olan postoperatif patoloji sonuçları baz alınarak malignite riskini belirlemedeki tanısal değerini ortaya koymaktır. İkincil amaç ise yine altın standart olan postoperatif patoloji sonuçları baz alınarak ultrasonografik verilerin ve güncel kılavuzların tanısal değerlerini saptamaktır. Giriş: 18-80 yaş arası, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulanmış ve cerrahi kararı alınarak tiroid cerrahisi yapılmış 74 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara cerrahi öncesinde 5 yıl ileri tiroid ultrasonografisi konusunda deneyimli uzman hekim (V.G.) tarafından Siemens Acuson S2000 marka ultrasonograficihazı kullanılarak ayrıntılı tiroid ultrasonografisi, sonoelastografi ve makaslama elastografisi yapıldı. Güncel kılavuzlar (ATA, EU TIRADS, Kwak TIRADS, ACR TIRADS), aracılığı ile skorlamalar yapıldı. Gereç Yöntem: Bu çalışmada altın standart olarak piyes patoloji sonuçlarını alıp, patoloji ile diğer parametreleri kıyaslayarak ultrasonografi rehberlerinin, Bethesda sınıflamasının ve ultrasonografi elastografi yöntemlerinin benign malign ayrımında anlamlı sonuç verip vermediği değerlendirildi. Daha sonrasında elastografi yöntemlerinde anlamlı çıkan kesim değerlerini (cut-off point) Bethesda belirsiz sitoloji tip 3 ve 4'de benign-malign ayrımında kullanılıp anlamlı sonuç verip vermediği değerlendirildi. Hashimato hastalığı varlığının elastografi sonuçlarını anlamlı değiştirip değiştirmediği değerlendirildi. Bulgular: Toplam 74 hastada, 82 tiroid nodülüne elastografi yapıldı. En yaşlı hasta 76, en genç hasta 19 yaşındadır ve ortalama yaş 48,3'tür. Patoloji sonucu benign olanların yaş ortalaması 50,45; malign olanların 46,98 gelmiştir. 74 hastanın, 67(%90)'si kadın 7(%10)'si erkektir. Cinsiyetin malignite riskine etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=1). Gerim elastografisi, işlem karakteristiği eğrisi (ROC) ile yapılan değerlendirmede 2,145 cut off değeri ile %95 güven aralığında %60 duyarlılık, %54,5 özgüllük, 0,66 pozitif kestirim değeri, 0.47 negatif kestirim değeri ile benign malign ayrımı yapabilmektedir (p:0,011). Makaslama elastografisi median değeri; Roc eğrisi ile yapılan değerlendirmede %95 güven aralığında Cut off değeri 3,02 seçildiğinde %71 duyarlılık, %60 özgüllük, 0,72 pozitif kestirim değeri, 0.58 negatif kestirim değeri ile benign malign ayrımı yapabilmektedir (p=0,003). Makaslama elastografisi mean değeri; Roc eğrisi ile yapılan analizde cut off değeri 3,17 alındığında %95 güven aralığında %67 duyarlılık, %61 özgüllük, %71 pozitif kestirim değeri ve %55 negatif kestirim değeri ile benign malign ayrımı yapabilmektedir (p=0,003). Sonuç: Bu çalışma gerim elastografisinin ve makaslama elastograsinin tiroid nodüllerinin benign malign ayrımında özellikle belirsiz sitolojilerde yol gösterici olabileceğini ortaya koymuştur. Bu etkinlik belirsiz sitolojilerde yol gösterebilir. Elastografinin tiroid nodül takip algoritmasında yer alması ameliyat öncesi tanıların güçlenmesini sağlayıp, gereksiz tiroid operasyonlarını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Obective: The prevalence of thyroid nodules in the population has been reported up to 67% by ultrasonography. Ultrasonographic data, are used to determine the malignancy risks of thyroid nodules and to determine which nodules should be biopsied. As a result of biopsy material cytological analysis, definitive diagnostic results cannot be reached in Bethesda Types 1, 3, 4 and 5 and unnecessary surgeries are performed. Aim of this study is to reveal the diagnostic value of ultrasound elastography methods in patients with indetermined cytological results and to avoid unnecessary operations Introduction: 74 patients, aged 18-80 years, who underwent thyroid biopsy and underwent thyroid surgery, were included in the study. All patients underwent detailed thyroid ultrasonography, doppler ultrasonography, sonoelastography and Shearwave elastography using Siemens Acuson S2000 ultrasound device by (V.G.) experienced in advanced thyroid ultrasonography(US) for 5 years before surgery. Scoring was done using current guidelines Methods: In this study, we evaluated whether the US guidelines, Bethesda classification and Ultrasound elastography methods gave significant results in the differentiation of benign and malignant by taking the pathology results of the postoperative piece as the gold standard and comparing the pathology with other parameters. Afterwards, we evaluated whether the cut- off point values, which were significant in elastography methods, were used in the differentiation of benign and malignant in Bethesda indeterminate cytology types 3 and 4, and whether it gave meaningful results. We evaluated whether the presence of Hashimoto's disease significantly changed the elastography results. Results: Elastography was performed on 82 thyroid nodules in a total of 74 patients. The mean age of those with benign pathology results was 50.45; 46.98 of the malignant ones. (p=0.2). Of our 74 patients, 67(%90) were female and 7(%10) were male. When being male is taken into account, the effect on malignancy is not statistically significant (p=1). In the evaluation made with Roc curve, strain elastography can distinguish between benign and malignant with a cut-off value of 2,145 with a 95% confidence interval sensitivity of 60%, a specificity of 54.5%, a positive predictive value of 0.66, and a negative predictive value of 0.47. (p:0.011). In the evaluation made with Roc curve of Shear Elastography median, when the cut- off value of 3.02 is selected in the 95% confidence interval, it can distinguish between benign and malignant with 71% sensitivity, 60% specificity, 0.72 positive predictive value, 0.58 negative predictive value (p:0.003). When the cut-off value is 3.17 in the analysis performed with the mean, Roc curve, shear elastography can distinguish between benign and malignant with a 95% confidence interval, 67% sensitivity, 60.6% specificity, 0.71 positive predictive value and 0.55 negative predictive value (p=0.003). Conclusion: This study revealed that strain elastography and shearwave elastography can be helpful in the differentiation of thyroid nodules from benign to malignant, especially in indeterminate cytology. This activity may leads to indeterminate cytology. The inclusion of elastography in the thyroid nodule follow-up algorithm will strengthen preoperative diagnoses and may reduce unnecessary thyroid operations.