Miadında komplike olmayan gebelerde D vitamini düzeyinin ultrasonda fetusun femur uzunluğu/abdominal çevre oranına (FL/AC) etkisi
  1. Tez No: 755689
  2. Yazar: BEGÜM AKTAŞ ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE NUR AKIN, DOÇ. DR. BURCU KASAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: 25-hidroksivitamin-D, Femur uzunluğu, Kalsiyum, FL/AC, 25-hydroxyvitamin-D, Femur length, Calcium, FL/AC
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
D vitamini eksikliği tüm dünyayı etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. D vitamini yetersizliği Türkiye'de % 47 gibi yüksek bir seviyede saptanmıştır(1). Düşük D vitamini seviyelerine sahip anneler ve bu annelerin bebekleri ile birçok hastalığın ilişkisi mevcuttur(2, 3). D vitamini insan vücudunda sentezlenebilen tek vitamindir. Hedef doku reseptörlerine D vitamininin etki edebilmesi için karaciğerde sitokrom p450-25 hidroksilaz (CYP27A1) ile 25-hidroksivitamin D (25(OH)D)'ye daha sonrasında böbrekte 1-alfa hidroksilaz (CYP27B1) ile 1,25 dihidroksivitamin D (1,25(OH)2D )'ye dönüşmesi gerekmektedir. 1,25(OH)2D, D vitamininin hedef organları olan barsak, kemik, böbrek ve paratiroid bezlerinde etkisini gösterir. Aktif D vitaminin temel görevi barsaklardan kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) emilimini artırmak ve parathormon (PTH) ile birlikte organizmanın Ca ve P homeostazisini sağlayarak kemik mineral dansitesini en optimal düzeyde tutmaktır. Gebelik döneminde D vitamini ve kalsiyum metabolizması açısından optimal maternal durum korunurken, fetüste mineralize yapıların artmış gereksinimi karşılanmaya çalışılır. Maternal D vitamini durumu yenidoğan dönemindeki fetal depolar için çok önemlidir. Bu özellikle fetal kemik büyümesinin zirveye ulaştığı 3. trimesterde daha önemli hale gelmektedir. Biz çalışmamıza 23/06/2021-03/03/2022 tarihleri arasında Muğla Eğitim Araştırma Hastanesinde 37 hafta ve üzeri haftalarda doğum yapan gestasyonel diabetes mellitus (GDM), preeklempsi, fetal gelişim kısıtlılığı, kronik hipertansiyon, tip 2 diabet, kollajen doku hastalığı, sigara kullanımı, kolestaz, kronik böbrek yetmezliği, kronik hastalık öyküsü olmayan gebeleri dahil ettik. Gebelerin özgeçmişi, soygeçmişi, D vitamini takviyesi alıp almadıkları sorgulandı ve doğum öncesi ultrasonografik ölçümleri yapıldı. Çalışma için gebelere kullanmakta olduklarının haricinde bir D vitamini takviyesi yapılmadı ve bu çalışma amaçlı doğum şekli ve zamanı değişmedi. Maternal serum 25(OH)D seviyelerine göre hastalar 20 ng/ml cut-off değer kabul edilerek 2 gruba ayrıldı ve serum değeri > 20 ng/ml olanlar normovitamin grubu, < 20 ng/ml olanlar hipovitamin grubu olarak kabul edildi. Biz çalışmamızda komplike olmayan term gebelerdeki maternal serum 25(OH)D düzeyinin fetal femur uzunluğu/abdominal çevre (FL/AC) oranına etkisini araştırdık. Literatürdeki maternal serum 25(OH)D düzeyi ile fetal biyometri sonuçlarını karşılaştıran çalışmalar çelişkilidir. Biz çalışmamızda komplike olmayan term gebelerdeki maternal serum 25(OH)D düzeyi ile fetal biyometri ve doğum sonuçları ile bir ilişki saptamadık fakat maternal ve paternal boy ile femur uzunluğu (FL) ve FL/AC oranı arasında zayıf pozitif korelasyon saptadık.
Özet (Çeviri)
Vitamin D deficiency is an important public health problem affecting the whole world. Vitamin D insufficiency was detected at a high level of 47% in Turkey. Many diseases are associated with mothers with low vitamin D levels and their babies. Vitamin D is the only vitamin that can be synthesized in the human body. In order for vitamin D to affect target tissue receptors, it must be converted to 25(OH)D by cytochrome p450-25 hydroxylase in the liver and then to 1,25(OH)2D by 1-alpha hydroxylase in the kidney. 1,25(OH)2D exerts its effect on the target organs of vitamin D, namely the intestine, bone, kidney and parathyroid glands. The main task of active vitamin D is to increase the absorption of calcium and phosphorus from the intestines and to keep the bone mineral density at the optimal level by providing calcium and phosphorus homeostasis of the organism together with PTH. While maintaining the optimal maternal condition in terms of vitamin D and calcium metabolism during pregnancy, the increased requirement of mineralized structures in the fetus is tried to be met. Maternal vitamin D status is very important for fetal stores in the neonatal period. This becomes especially important in the third trimester, when fetal bone growth reaches its peak. We included pregnant women with no history of substance use, cholestasis, chronic kidney failure, gestational daibetes mellitus (GDM), preeklampsia, fetal growth restriction, chronic hypertension, type 2 diabetes, collagen tissue disease, smoking or other chronic illness to our research who gave birth at 37 weeks and above in Muğla Research Hospital between 23/06/2021-03/03/2022. The pregnant women's history, family history, whether they took vitamin D supplements were questioned, and prenatal ultrasonographic measurements were made. For the study, no vitamin D supplement was given to the pregnant women other than the ones they were using, and the mode and time of delivery for this study did not change. According to maternal serum 25(OH)D levels, the patients were divided into 2 groups, with a cut-off value of 20 ng/ml, and those with serum values > 20 ng/ml were considered the normovitamin group, and those with < 20 ng/ml were considered the hypovitamin group. In our study, we investigated the effect of maternal serum 25(OH)D level on fetal femur length/abdominal circumference (FL/AC) ratio in uncomplicated term pregnancies. Studies comparing maternal serum 25(OH)D level and fetal biometry results in the literature are contradictory. In our study, we did not find a relationship between maternal serum 25(OH)D level and fetal biometry and delivery outcomes in uncomplicated term pregnancies, but we found a weak positive correlation between maternal and paternal height, femur length (FL) and FL/AC ratio.