Zarar görebilir göçmen gruplara yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşu gönüllülerinin eğitimihtiyaçlarının belirlenmesi
- Tez No: 755821
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ SONYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Gönüllüler, Eğitim İhtiyaçları, Migrants, Volunteers, Educational Needs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanların toplu halde yaşamaya başlamasıyla birlikte bazı ihtiyaçlar ve sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların en önemlilerinden biri de son zamanlarda sıkça karşılaştığımız insani göç krizidir. Göçün neden olduğu olumsuzlukları ve sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için dünyanın çeşitli bölgelerinde çeşitli sivil toplum örgütleri çalışmalar yürütmektedir. Bu sivil toplum örgütleri faaaliyetlerini çalışanlar ve göüllülerle devam ettirmektedir. Sivil toplum çalışanları ve gönüllüler de iş yaşamında bazı sorunlar yaşamakta ve yaşanılan bu sorunlar doğrultusunda da çeşitli ihtiyaçları doğmaktadır. Gelişen ve değişen dünyada her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ihtiyaçlar doğmaktadır. Zarar görebilir göçmen gruplarla çalışan sivil toplum gönüllüleri ve çalışanları da eğitime ihtiyaç duymaktadır. Göçmenlerle doğrudan iletişim kuran bu insanların ihtiyaç duydukları eğitimin karşılanmasının önemi de büyüktür. Göçmenlerle sürekli temas halinde olan bu grupların eğitimsizlikten kaynaklanan olumsuz davranışları göçmenlerde çeşitli sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda sivil toplum çalışanlarının ve gönüllülerin ihtiyaç duydukları eğitimin karşılanması göçmenlerin şu an bulundukları ülkeye uyum sağlama sürecini kolaylaştırabilir. Göçmenlerin yaşadığı topluma uyum sağlaması da o toplumda göçmenlerden ya da yerel halktan kaynaklanan sorunların önüne geçebilir. Bu doğrultuda insani göç krizinin olumsuz etkileri en aza indirilerek toplumların barış içerisinde yaşaması sağlanabilir. Bu çalışmanın amacı, zarar görebilir göçmen gruplarla çalışan sivil toplum çalışanlarının ve gönüllülerinin eğitim ihtiyacının katılımcılardan alınan görüşler doğrultusunda belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 16 sivil toplum çalışanı ve iv 12 sivil toplum gönüllüsü oluşturmuştur. Araştırma nitel desende tasarlanmıştır. Çalışma grubunda bulunan kişilerle yapılan görüşmeler deşifre edilerek çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda sivil toplum çalışanlarının dil, farkındalık, duyarlılık, oryantasyon eğitimine; sivil toplum gönüllerinin dil, iletişim, saha ve psikoloji eğitimlere ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As people begin to live in groups, some needs and problems arise. One of the most important of these problems is the humanitarian migration crisis, which we have been encountering frequently lately. Various non-governmental organizations are working in various parts of the world in order to eliminate or minimize the problems and problems caused by migration. These non-governmental organizations continue their activities with employees and volunteers. Civil society workers and volunteers also experience some problems in business life and various needs arise in line with these problems. In the developing and changing world, needs arise in the field of education, as in every field. Civil society volunteers and staff working with vulnerable migrant groups also need training. It is also important to provide the education that these people who have direct contact with immigrants need. The negative behaviors of these groups, which are in constant contact with immigrants, due to lack of education can cause various problems for immigrants. At the same time, meeting the training needs of civil society workers and volunteers can facilitate the adaptation process of immigrants to their current country. Adaptation of immigrants to the society they live in can also prevent problems arising from immigrants or local people in that society. In this direction, the negative effects of the humanitarian migration crisis can be minimized and societies can live in peace. The aim of this study is to determine the educational needs of nongovernmental organizations workers and volunteers working with vulnerable migrant groups in line with the opinions received from the participants. The study group of the research consisted of 16 non-governmental organizations workers and 12 non- vi governmental volunteers. The research was designed in a qualitative design. The interviews with the people in the study group were deciphered and resolved. As a result of the research, language, awareness, sensitivity and orientation training of civil society workers; It has been concluded that civil society volunteers need language, communication, field and psychology trainings.