Görünümü taklit eden markaların, orijinal marka imajına etkisi: halo etkisi üzerine bir araştırma
The effect of brands that make the look immediately on the original brand image: A research on the halo effect
- Tez No: 756057
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEMAL SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Halo Etkisi, Marka İmajı, Taklit Marka, Orijinal Marka
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Halo etkisi beğenilen nesnelere karşı duyulan ve bilinçsiz olarak oluşturulan bir tür pozitif ön yargıdır. Bu ön yargı, ürünün dış görünüşü ile ilgisi olmayan diğer niteliklerini de olumlu etkiler. Dış görünüş; ürünün kalitesi, performansı, kullanım ömrü gibi fiziksel özellikleri dışındaki özelliklerini de pozitif yönde etkilemektedir. Lovemark diye adlandırılan, herkes tarafından sevilip, beğenilerek kullanılan, tüketiciler üzerinde marka sadakati oluşturmuş markaların dış görünüşünü kopyalayarak, marka imajını kendilerine transfer etmeye çalışan ve markanın sahip olduğu pazar payından pay almak isteyen taklit marka sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüketici taklit markayı, orijinaline yakın bulduğu için tercih edebilmekte ve kopya ürünle yaşadığı deneyim sonucunda orijinal markanın imajı ile ilgili düşüncelerinde olumlu ya da olumsuz değişiklik olabilmektedir. Tüketici çetin pazar şartlarında çoğu zaman hangi ürünün taklit, hangisinin orijinal olduğunu fark etmeyedebilmektedir. Bu çalışma, halo etkisini açıklamaktadır ve görünümü taklit eden markanın tüketici üzerinde yarattığı orijinal markaya ait imaj kavramı üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The halo effect is a kind of unconsciously created positive bias towards objects that are admired. This bias also positively affects other qualities of the product that have nothing to do with its appearance. Physical appereance; It also positively affects the properties other than the physical properties such as the quality, performance and service life of the product. The number of imitation brands, which are known as lovemarks, which are liked and used by everyone, and which have created brand loyalty on consumers, trying to transfer the brand image to themselves by copying the external appearance of the brands and wanting to get a share from the market share of the brand is increasing day by day. The consumer may prefer the imitation brand because he finds it close to the original, and as a result of his experience with the copy product, there may be a positive or negative change in his thoughts about the image of the original brand. In harsh market conditions, the consumer often does not realize which product is imitation and which is original. This study explains the halo effect and aims to explain the effect of the brand that imitates the appearance on the concept of the image of the original brand created on the consumer.