Sağlık çalışanlarında iş kazaları
Work acci̇dennts in health workers
- Tez No: 756254
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Work Accident, Occupational Health and Safety, Occupational Disease, Health Employee, Health of Health Workers, Occupational Risk, National Legislation, Health Care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamız sağlık çalışanlarında iş kazalarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunda özel bir hastanenin 9 farklı şubesinde 1454 erkek ve 2276 kadın, toplamda 3730 kişi çalışmakta ve çalışanlar kadrolu, taşeron ve stajyerlerden oluşmaktadır. Çalışanlardan 2016 yılında SGK ya bildirimi yapılan 284 iş kazası kayıt altına alınmıştır. Çalışmamıza sağlık kurumlarında çalışan; yönetici, hekim, hemşire, idari personel, tekniker, teknisyen, hasta danışmanları, mutfak, kafeterya çalışanları, güvenlik, eczacı, ebe, odyometris, diyetisyen, portör ve şoförler ve diğer tüm çalışanlar dahil edilmiştir. Çalışmamıza kaynak olan hastanelerde 2016 yılında çalışanların maruz kaldığı iş kazaları; iş kazası türleri incelendiğinde %52,1 kesici delici alet yaralanması, %11,6 kayma düşme, %11,3 bir cisme çarpma, %8,5 tehlikeli kimyasal ve vücut sıvılarına maruz kalma, %4,9 fiziksel şiddet, %4,9 cisim düşmesi, %1,1 ağır yük kaldırma ve %1,1 trafik kazası yaşandığı ayrıca çalışmamızın literatürle uyumlu olduğu görülmektedir. Çalışmamızda sağlık çalışanlarının 2016 yılında geçirmiş oldukları iş kazaları sonucu vücudun yaralanan bölgeleri olarak bakıldığında %57,7 el, %8,8 ayak, %7 vücut, %6,3 göz, %5,6 bacak, %5,3 yüz, %4,6 baş, %3,9 kol ve %0,7 bel olarak kaydedilmiştir. Yine çalışmamızda iş kazası geçiren sağlık çalışanlarının meslek grupları incelendiğinde %41,5 hemşireler, %22,2 temizlik personeli, %15,1 tekniker -teknisyen , %5,6 portör, %4,6 mutfak personeli, %2,8 hekimler olduğu görülmektedir. Gerek ulusal gerekse de uluslararası mevzuatta ve ilgili literatürde sağlık hizmetlerinin en riskli iş kollarından biri olduğu görülmektedir. Sağlık sektöründe yapılan hizmetler ulusal mevzuatımızda da tanımladığı gibi“çok tehlikeli”işler kategorisinde yer almaktadır. Sağlık sektöründe meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının doğurduğu sonuçlar, farklı sektörlerde gerçekleşen iş kazası ve meslek hastalıklarının sonuçlarına göre çok daha ağır sonuçları olmaktadır. Sağlık çalışanları iş ve ortamdan kaynaklanan tehlikelerle iş kazası riski ile karşı karşıyadır. Hekimler ve hemşireler başta olmak üzere her biri alanında profesyonel olmasına rağmen çalışmamızda tüm paydaşların bu risklerden etkilendiği görülmektedir. Sağlık kurumlarının mesleki riskleri azaltmak hatta sıfırlamak için güvenli ortam sağlayıcı ve sürdürülebilir politikalar
Özet (Çeviri)
Our study was done to evaluate the work accidents in health workers. In the study group, there are 1454 men and 2276 women in 9 different branches of a private hospital, totally 3730 employees are employed and the employees are composed of permanent staff, subcontractors and trainees. 284 work accidents were reported to SSI in 2016. pharmacist, midwife, audiometry, dietitian, porter and drivers and all other employees working in health institutions were included in the study. In our study, the occupational accidents experienced by health professionals in 2016 were 57,7% hand, 8,8% foot, 7% body, 6,3% eye, 5,6% leg, 5,3% face, 4,6% head, 3,9% arm and 0,7% waist respectively. when the occupational groups of health workers who had work accidents were examined, 41,5% nurses, 22,2% cleaning personnel, 15,1% technician-technician, 5,6% porter, 4,6% kitchen staff and 2,8% physicians were seen. Health services seem to be one of the most risky business sectors both in national and international legislation and in related literature. Services in the health sector are included in the“very dangerous”category of business, as described in our national legislation. The consequences of work accidents and occupational diseases in the health sector are far worse than those of work accidents and occupational diseases in different sectors. Health workers face the risk of work accidents due to work and environment hazards. Although physicians and nurses, each one is a field professional, it is observed that all partners are affected by these risks. Health institutions need to develop safe environments and sustainable policies to reduce or even reset occupational risks.