Sağlık çalışanlarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile kişilik özelliklerinin iş kazaları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attention deficit hyperactivity disorder, personality traits, and occupational accidents in healthcare workers
- Tez No: 949085
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: DEHB, Dikkat Eksikliği, Dürtüsellik, Kişilik Özellikleri, BFI-44, İş Kazası, Sağlık Çalışanı, Risk Faktörleri, ADHD, Personality Traits, BFI-44, Occupational Accidents, Healthcare Workers, Attention Deficit, Impulsivity, Risk Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Sağlık çalışanlarında DEHB belirtileri, kişilik özellikleri ve iş kazası yaşama durumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek. Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan toplam 124 vaka ve 118 kontrol grubu sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler; sosyodemografik bilgi formu, Yetişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS-v1.1), Beş Faktör Kişilik Envanteri–44 (BFI-44) ve iş kazası öyküsünü sorgulayan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmış; korelasyon, ki-kare, t-testi ve lojistik regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: DEHB semptom puanları yüksek olan katılımcıların, düşük puanlılara kıyasla anlamlı düzeyde daha fazla iş kazası yaşadığı belirlenmiştir. Kişilik boyutlarından düşük sorumluluk (conscientiousness) ve yüksek duygusal dengesizlik (neuroticism), iş kazası riskini artıran faktörler olarak saptanmıştır. DEHB semptomları ile nörotiklik arasında pozitif, sorumluluk ve uyumluluk ile ise negatif korelasyon bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde, DEHB semptom düzeyi ve düşük sorumluluk düzeyi, iş kazası geçirme riskinin anlamlı yordayıcıları olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç: DEHB belirtileri ile bazı kişilik özellikleri (özellikle düşük sorumluluk ve yüksek nörotiklik), sağlık çalışanlarında iş kazası riskini artırmaktadır. Sağlık çalışanlarında DEHB taraması ve kişilik değerlendirmeleri, yüksek riskli bireylerin belirlenmesi ve önleyici stratejilerin geliştirilmesi açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Personality Traits, and Occupational Accidents in Healthcare Workers Aim: To examine the relationship between ADHD symptoms, personality traits, and the incidence of occupational accidents among healthcare workers. Methods: This cross-sectional study was conducted with a total of 124 case group and 118 control group healthcare workers employed at the University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS- v1.1), the Big Five Inventory-44 (BFI-44), and a form for recording occupational accident history. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0. Correlation, chi-square, t-tests, and logistic regression were applied to determine associations between ADHD symptoms, personality dimensions, and occupational accident occurrence. Results: Participants with higher ADHD symptom scores reported significantly more occupational accidents compared to those with lower scores. Among personality traits, low conscientiousness and high neuroticism were associated with increased accident risk. ADHD symptom severity showed a positive correlation with neuroticism and a negative correlation with conscientiousness and agreeableness. Logistic regression analysis revealed that ADHD symptoms and low conscientiousness significantly predicted the likelihood of occupational accidents. Conclusion: ADHD symptoms and certain personality traits, particularly low conscientiousness and high neuroticism, are important predictors of occupational accident risk among healthcare workers. Screening for ADHD and personality assessments may aid in identifying high-risk individuals and implementing preventive strategies in healthcare settings.