İzmir basınında Osmanlı Devleti-Bulgaristan ilişkileri (1908-1914)
Ottoman Empire-Bulgaria relations in İzmir press (1908-1914)
  1. Tez No: 756276
  2. Yazar: DUYGU GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Geşov Olayı, Şark Demiryolları Krizi, 1908 Boykotu, Balkan İttifakı, Balkan Savaşları, İstanbul Antlaşması (1913), Geshov Incident, Eastern Railways Crisis, Boycott of 1908, Balkan Alliance, Balkan Wars, Istanbul Treaty (1913)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde bulunan Bulgar ulusunun, XVIII. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle milli bilinci uyanmaya başlamıştır. Bu bilinç, modern okulların, çete ve komitelerin ve kiliselerin etrafında şekillenmiştir. Ayastefanos Antlaşması ile tasarlanan Büyük Bulgaristan Berlin Antlaşması ile üç bölgeye ayrıldığında, Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik olan Bulgaristan'ın bundan sonraki hedefi Büyük Bulgaristan hayalini gerçekleştirmek olmuştu. 1908 yılının Eylül ayında II. Abdülhamit'in doğum günü sebebiyle gerçekleştirilen ziyafete Bulgaristan'ın İstanbul Kapı Kethüdası Geşov'un davet edilmemesi Osmanlı-Bulgaristan arasındaki fitili ateşlemişti. Ziyafete yabancı devletlerin elçilerinin davet olunduğu, Geşov'un ise Osmanlı'ya bağlı prensliğin bir temsilcisi olunduğu gerekçesi Sofya tarafından kabul edilmemişti. Geşov'un Sofya'ya gidişini izleyen günlerde Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti. Bu tarihlerde Avusturya-Macaristan'ın da Bosna-Hersek'i ilhak ettiğini duyurması üzerine Osmanlı Devleti bu iki ülkeye karşı boykot hareketine girişti. 1912-1913 yılları arasında iki ayrı kademede gerçekleşen Balkan Savaşları'ndan evvel Osmanlı Devleti'ne karşı Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında bir ittifak kurulmuştu. Balkan İttifakı olarak adlandırılan bu birliğin devletleri savaşa hazırlıklı girerken Osmanlı Devleti savaşın başlamasından kısa bir süre sonra büyük kayıplara uğramıştı. Savaşın ilk evresinde Osmanlı'ya karşı savaşan Balkan İttifakı devletleri, ikinci evrede Osmanlı'dan aldıkları toprakları kendi aralarında paylaşamadıkları için birbirilerine karşı bir savaştılar. Balkan Savaşları'nın ardından Osmanlı-Bulgaristan arasında imzalanan İstanbul Antlaşması ile bu iki ülkenin ilişkileri bir süre dostane bir şekilde devam etti. Bu çalışmada Osmanlı-Bulgaristan ilişkilerinin 1908 yılından 1914 yılına kadar geldiği nokta, bu zaman zarfında iki ülke arasında yaşanan ve siyasi tarihte de önemli yeri olan konuların İzmir basınına yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Bulgarian nation, which was under the domination of the Ottoman Empire for a period of approximately 500 years, XVIII. As of the second half of the century, national consciousness began to awaken. This consciousness is shaped around modern schools, gangs and committees, and churches. When Great Bulgaria, designed with the San Stefano Treaty, was divided into three regions with the Berlin Treaty, the next goal of Bulgaria, which was a principality of the Ottoman Empire, was to realize the dream of Great Bulgaria. In September 1908, II. The fact that Bulgaria's Istanbul Kapı Kethüda Geşov was not invited to the banquet held on the occasion of Abdülhamit's birthday ignited the fuse between the Ottoman Empire and Bulgaria. The reasoning that the ambassadors of foreign states were invited to the banquet and that Geşov was a representative of the principality of the Ottoman Empire was not accepted by Sofia. In the days following Geshov's departure for Sofia, Bulgaria declared its independence. At that time, when Austria-Hungary announced that it had annexed Bosnia-Herzegovina, the Ottoman Empire started a boycott movement against these two countries. Before the Balkan Wars, which took place in two different stages between 1912-1913, an alliance was established between Bulgaria, Greece, Serbia and Montenegro against the Ottoman Empire. While the states of this union, which is called the Balkan Alliance, entered the war prepared, the Ottoman Empire suffered great losses in a short time after the start of the war. The Balkan Alliance states, which fought against the Ottomans in the first phase of the war, fought against each other because they could not share the lands they took from the Ottomans among themselves in the second phase. After the Balkan Wars, with the Istanbul Treaty signed between the Ottoman Empire and Bulgaria, the relations between these two countries continued amicably for a while. In this study, the point reached by the Ottoman-Bulgarian relations from 1908 to 1914, and the reflections of the issues that took place between the two countries during this time and which had an important place in political history, on the press of Izmir were discussed.