Saruhan Sancağı'nda Mondros Mütarekesi sonrası Kuva-yı Milliye faaliyetleri
National forces activities after Mondros Armistice at Saruhan Starboard
- Tez No: 356926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Saruhan Sancağı, Mondros Mütarekesi, İzmir İşgali, Yunan Mezalimi, Kuva-yı Milliye, Çerkez Ethem, Demirci Mehmet Efe, Alaşehir Kongresi, Kuva-yı Seyyare, Poyrazlılar Olayı, Mustafa Bey Olayı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tez çalışmamızda temel gayemiz, Saruhan Sancağı'nda Yunan mezalimi karşısında yöre halkının Milli Mücadele'deki yerini ve rolünü tespit ederek, milli tarihimize kısmen katkıda bulunabilmektir. Ayrıca, Ege Bölgesi'nde farklı yörelerdeki Mondros Mütarekesi'ne tepkiye yönelik kuva-yı milliye hareketleriyle ilgili araştırmalar, bizi de Saruhan Sancağı'nda araştırma yapmaya yöneltmiştir. Dört bölümden oluşan araştırmamızın giriş bölümünde; Birinci Dünya Savaşı'na giden yol, savaşın kaybedilmesi, Osmanlı Devleti'nin Mondros Mütarekesi'ni imzalamak zorunda kalması ve bunu müteakip İzmir'in işgalinin halkta oluşturduğu endişe izlemektedir. Gayri nizami harp unsurlarınca tepkilerin oluşumu, milis güç hareketinin Saruhan Bölgesi'ndeki faaliyetleri ve kuva-yı milliyecilerin rolleri, konuları ele alınmıştır. Birinci bölümde; Mondros Mütarekesi sonrası İzmir'in işgali ve gelişmeler başlığında Yunanların Anadolu'ya girişleri, İzmir'in İşgali, megola idea mefkuresinde Yunan işgali ve Yunan mezalimi, Yunan işgalinin yayılmasının Türk ve Dünya basınında yankılarına değinilmiştir. İkinci bölümde; İzmir işgali ve çevresinde yöresel tepkiler başlığında, Yunan ve Rum mezalimleri karşısında bölgedeki Türk halkının durumu, İzmir ve Saruhan çevresindeki yörelerde işgallere karşı gerçekleştirilen protestolar ve mitingler, Yunan işgaline tepki, kuva-yı milliye ruhu nedir ve faaliyetleri nelerdir, Yunan mezalimine karşı müdafaa-i hukuk cemiyetlerinin kurulması açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Saruhan Sancağı'nın işgali ve tepkiler, Yunan ve Rum mezalimleri karşısında bölgedeki Türk halkının durumu, Yunanlıların Saruhan Sancağı'na girmesi ve işgali, Saruhan Sancağı'nda Yunan zulümleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, Saruhan Sancağı'nda bölgesel kuva-yı milliye ruhu, Akhisar, Soma, Gördes, Demirci, Selendi, Kula, Alaşehir, Salihli yörelerinde işgaller ve tepkiler, Alaşehir Kongresi ve kararları, Saruhan Bölgesi'nde Çerkez Ethem'in direnişe katılması, Poyrazlılar Olayı, kuva-yı milliyeci Mustafa Bey olayı, Saruhan Bölgesi'nde kuva-yı milliyenin usulsüz finasman ve yargılama hareketleri ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our main aim in thesis is to contribute our national history partially with ascertaining local people's situation and role on Greek atrocities at Saruhan Starboard. Furthermore, against to feedback at Mondros Armistice about researchs for the National Forces actions in Aegean Region's different zones pointed us to carry out research. This research consists of four parts. At the introduction part is being followed way to go to World War I, losing of war, Ottoman Government's having to account for Mondros Armistice,succesively apprehensiveness of occupancy of Izmir on people. According to irregular war factors occuring reactions, parry of militias at Saruhan Region and role of the National Forces were approached. At the first part, Izmir invasion and developments in the header of the Greeks of Anatolia entries occupation of Izmir after Mondros Armistice, Megalo Idea ideals of the Greek occupation and the Greek atrocities, the Greek occupation of the spread of Turkish and world media echo has been mentioned. At the second part, Izmir occupation in and around the local responses in the title, the Greek and Greek Cypriot atrocities against the Turks in the region state of the people, protests and rallies that held against the occupations in regions around Izmir and Saruhan, response to the Greek invasion, what is the National forces spirit and what are the activities of it? Establishment of defensive law societies against the Greek atrocities are described. At the third part, invasion of Saruhan Starboard and responses, state of Turkish people in the region against Greek and Greek Cypriot atrocities, entering into Saruhan Starboard and occupation by Greeks, Greek atrocities at Saruhan is described. At the last part, the National Forces spirit at Saruhan Starboard, occupations and reactions in the regions of Akhisar, Soma, Görder, Demirci, Selendi, Kula, Alaşehir, Salihli, Alaşehir Convention and decisions, participating Cerkes Ethem to resistance at Saruhan Region, Poyrazlılar Event, nationalist Mustafa Bey Event, irregular financing and trial motions of the National Forces at the Saruhan Region are expressed. Keywords : Saruhan Starboard, Mondros Armistice, İzmir Occupation, Greek Atrocities, The National Forces, Cerkes Ethem, Blacksmith Mehmet Efe, Alaşehir Convention, Kuva-yı Seyyare, Poyrazlılar Event, Mustafa Bey Event.