Ahenk Gazetesi'ne göre II. Meşrutiyet Dönemi'nde Aydın ve ilçelerinin sosyal ve ekonomik hayatı (1908)
According to Ahenk Newspaper social and economic life of Aydın and its districts in II. Constitutional Period (1908)
- Tez No: 840081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Ahenk, İzmir Basını, Meşrutiyet, Siyasi, Sosyal, Ekonomik, Aydın, Ahenk, The İzmir Press, Constitutionalism, Political, Social, Economic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ahenk Gazetesi, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında İzmir basınında oldukça önemli yer tutmaktadır. Bu gazete sadece İzmir'e özgü olmamakla birlikte tüm Batı Anadolu'ya hitap etmiş bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple Aydın ve ilçelerini araştırırken Ahenk Gazetesi uygun görülmüştür. Ele aldığımız bu çalışmada ilk önce“Giriş”bölümünde Ahenk Gazetesi'nin kuruluşu ve gelişimi, Aydın'ın tarihsel süreci ve tez konusuna girmeden önce de 1908 yılı içerisinde Aydın'ın genel durumu ele alınmıştır. İzmir'deki Ahenk Gazetesi'ni temel alarak yaptığımız bu çalışmada Aydın ve ilçelerinde yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik, ticarî, asayiş, doğal afetler, bayındırlık ve eğitime dair olan tüm haberleri içermektedir. Aydın ve ilçeleri ile ilgili tüm haberler, kendi içerisinde konulara ayrılarak derlenmiş ve bir bütünlük içerisinde bu çalışma ortaya çıkmıştır. Aydın ve ilçeleriyle ilgili konuların 1908 yılı içerisinde basında nasıl ve ne şekilde yer aldığı bu çalışmada etkileri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahenk Newspaper had a very important place in the İzmir press in the last years of Ottoman Empire. This newspaper is not only specific to İzmir, but it also has a feature that appeals to all of Western Anatolia. For this reason, Ahenk Newspaper was deemed appropriate when researching Aydın and its districts. In this study we considered, firstly in the“Introduction”part the foundation and development of Ahenk Newspaper, historical process of Aydın and before getting into the thesis topic general situation of Aydın within the year 1908 are discussed. This study, which we conducted based on Ahenk Newspaper in İzmir, includes all the news about social, political, economic, commercial, public order, natural disasters, public works and education in Aydın and its districts. All the news about Aydın and its districts are compiled by subdividing into topics and this study has emerged as a whole. In this study it has been tried to reveal how and in what way the issues related to Aydın and its districts were covered in the press in 1908.