Örümcek ağlarının insan patojen bakterilere karşı antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antimicrobial activity of spider webs against human pathogen bacteria
- Tez No: 756288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİLE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Örümcek Ağı, Gram Pozitif Bakteri, Gram Negatif Bakteri, Antimikrobiyal, Spider Web, Gram Pozitive Bacteria Strain, Gram Negative Strain, Antimikrobiyal
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışma ile Agelena labyrinthica (Clerck, 1757) (Agelenidae) ve Holocnemus pluchei (Scopoli, 1763) (Pholcidae) türlerıne ait ağların disk difüzyon yöntemi ile antimikrobiy alanalizler için elde edilen ağlar etanol metanol ve asetonde çözdürülmüştür. Her iki örümcek türü ağlarına ait elde edilen özütler, üç Gram negatif bakteri (Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia ve Escherichia coli), bir Gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus) ve bir maya olan Candida albicans'a karşı test edilmiştir. A. labyrinthica ağına ait etanol özütünün Klebsiella pnemoniae ve Staphylococcus aureus için hiçbir şekilde zon oluşturmadığı ancak diğer türlerde etkin olduğu belirlenmiştir. Metanol özütünün ise S.aureus hariç diğer türlerde etkin zon oluşturduğu gözlenmiştir. A. labyrinthica ağına ait aseton ekstraktının tüm türlerde antibakteriyel etkinlik gösterdiği belirlenmiştir. H. pluchei ağlarından elde edilen aseton özütü ise S.aureus hariç diğer türlerde anti mikrobiyal etkinlik gösterdi. Sonuç olarak örümcek ağlarının antimikrobiyal çalışmalar için önemli bir biyolojik mataryel olduğu belirlendi. Örümcek ağlarının antimikrobiyal etkinliklerini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, antimicrobial tests of webs of Agelena labyrinthica (Clerck, 1757) (Agelenidae) and Holocnemus pluchei (Scopoli, 1763) (Pholcidae) species were dissolved in ethanol, methanol and acetone, which were obtained for antimicrobial analysis by the disk diffusion method. Extracts from webs of both spider species were tested against 3 gram-negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia and Escherichia coli), a gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus) and a yeast, Candida albicans. We found the ethanol extract of the A. labyrinthica webs did not form a zone for Klebsiella pneumoniae and Staphylococcus aureus, but was effective in other species. The methanol extract was observed to create an active zone in all species except S.aureus. The acetone extract of A. Labyrinthica webs showed antibacterial activity in all species. The Acetone extract from H. pluchei webs showed antimicrobial activity in other species except for S. aureus. In conclusion, we found spider webs can be an important biological material for antimicrobial studies. However, further studies are needed to evaluate the antimicrobial activities of spider webs.