Depresyon alt tiplerinde irisin, adropin ve preptin düzeylerinin incelenmesi
Irisin, adropin and preptin levels in depression subtypes
  1. Tez No: 756340
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TUYGAR OKUTUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Fizyopatoloji, Psikiyatri, Biochemistry, Physiopathology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, depresyon alttipleri irisin, adropin, preptin, depression, depression suptyps, irisin, adropin, preptin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Depresyon ve ilişkili sendromlar, küresel olarak yetişkinlerin önemli bir bölümünü etkilemektedir. Genetik, psikolojik ve çevresel etkiler dahil olmak üzere karmaşık faktörler bu duygudurum bozukluğunun ana nedenleri olarak kabul edilmiştir. Depresyonda sıklıkla enerji azlığı, yorgunluk, halsizlik görülür ve bu belirtiler tedaviye zor yanıt verirler. Çalışmamızda enerji metabolizması ile ilgili önemli işlevleri olan irisin, adropin ve preptin düzeylerinin depresyon hastaları ve depresyon alt tiplerinde değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmaya SCID-5-CV yapılarak DSM-5 kriterlerine göre depresif bozukluklar tanı kategorisinden bir tanı konulmuş konmuş 117 hasta ve 59 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Ek psikiyatrik tanılar SCID-5-CV taraması ile dışlandı. Sistemik hastalıklar dışlandı. Katılımcıların sosyodemografik verileri alındıktan sonra HAM-D, HAM-A, WHOQOL-BREEF-TR ve KİDÖ uygulandı. Serum örneklerinde irisin, adropin ve preptin düzeyleri ELİSA yöntemi ile analiz edildi. İstatiktik analizleri SPSS 26.0 (SPSS, Chicago, IL, United States) programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda depresif bozukluk grubu 90 kadın (%76,1), 27 erkek (%23.1) katılımcıdan oluşurken sağlıklı kontrol grubu 45 kadın (%76,3), 14 erkek (%23,7) katılımcıdan oluşmaktaydı. Depresif bozukluk grubunun yaş ortalaması 35,02±12,93, sağlıklı kontrol grubunun yaş ortalaması 34,64±12,36 olarak hesaplandı. Depresyon hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla irisin, adropin ve preptin düzeylerinin daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca irisin, adropin ve preptin seviyeleri ile yaşam kalitesi arasında pozitif ilişki, işlevsellikte bozulma ile negatif ilişki belirlendi. Depresyon alt tiplerinde irisin, adropin ve preptin seviyeleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Melankolik ve bipolar alt tiplerde KİDÖ puanları diğer alt tiplere kıyasla anlamlı derece yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda irisin, adropin ve preptin düzeylerini depresyon hastalarında kontrollere kıyasla düşük tespit ettik. Çalışmamız azalan serum irisin, adropin ve preptin seviyelerinin depresif bozukluğun biyolojik zemininde olası bir rolü olabileceğini ayrıca bu azalmanın yaşam kalitesi ve işlevsellikte bozulma ile ilişkisi olabileceğini vurguladı. Bu açıdan bakıldığında çalışmamızın sonuçları irisin, adropin ve preptinin depresif bozukluk ile ilişkili biyobelirteçler veya terapötik hedefler olarak araştırılmasını destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Depression and related syndromes affect a significant proportion of adults globally. Complex factors, including genetic, psychological and environmental influences, have been recognized as the main causes of this mood disorder. Lack of energy, fatigue, and weakness are often seen in depression, and these symptoms hardly respond to treatment. In our study, it was aimed to evaluate irisin, adropin and preptin levels, which have important functions related to energy metabolism, in depressive patients and depression subtypes and to compare them with healthy controls. Method: In this study, 117 patients who were diagnosed with a diagnosis of depressive disorders according to DSM-5 criteria by performing SCID-5-CV and 59 healthy volunteers were included. Comorbid psychiatric diagnoses were excluded by SCID-5-CV scanning. Systemic diseases were excluded. After the sociodemographic data of the participants were obtained, HAM-D, HAM-A, WHOQOL-BREEF-TR and FAST were applied. Irisin, adropin and preptin levels in serum samples were analyzed by ELISA method. Statistical analyzes were performed using SPSS 26.0 (SPSS, Chicago, IL, United States). Results: In our study, the depressive disorder group consisted of 90 female (76.1%) and 27 male (23.1%) participants, while the healthy control group consisted of 45 female (76.3%) and 14 male (23.7%) participants. The mean age of the depressive disorder group was 35.02±12.93, and the mean age of the healthy control group was 34.64±12.36. It was determined that irisin, adropin and preptin levels were lower in depression patients compared to healthy controls. In addition, a positive correlation was determined between irisin, adropin and preptin levels and quality of life, and a negative correlation was determined between the level of impairment in functionality. When irisin, adropin and preptin levels were compared in depression subtypes, no statistically significant difference was found between the groups. FAST scores were found to be significantly higher in melancholic and bipolar subtypes compared to other subtypes. Conclusion: İn our study, we found that irisin, adropin and preptin levels were lower in patients with depression compared to controls. Our study emphasized that decreased serum irisin, adropin and preptin levels may have a possible role in the biological basis of depressive disorder, and that this decrease may be related to quality of life and impaired functionality. From this point of view, the results of our study may support the investigation of irisin, adropin and preptin as biomarkers or therapeutic targets associated with depressive disorder.