Kilis ve Gaziantep illerinde Bocce ve Dart sporu ile uğraşan sporcuların katılım güdüsü ve başarı algılarının incelenmesi
Investigation of participation motivation and success perceptions of athletes engaged in Bocce and Dart sports in Kilis and Gaziantep provinces
- Tez No: 756341
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, bocce, dart, başarı algısı, katılım güdüsü, Sport, bocce, darts, perception of success, motivation to participate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma; Kilis ve Gaziantep illerinde yaşayan 10-15 yaş aralığındaki Bocce ve Dart sporcularının katılım güdüsü ve başarı algılarını tespit etmek için yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de bulunan 2021-2022 eğitim-öğretim yılında eğitim alan ve müsabakalara katılan erkek ve bayan sporcular oluşturmaktadır. Katılım sağlamış toplam 201 Bocce ve Dart sporcuları bulunmaktadır. Kilis ve Gaziantep illerindeki 10-15 yaş grubu Bocce ve Dart sporcularının yapmış oldukları branşta katılım güdüleri ve başarı algılarını etkileyen sebeplerin neler olduğu çeşitli değişkenlere göre incelenmesi Spss 22 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Spora Katılım Güdüsü Ölçeği, Başarı Algısı Envanteri- (Çocuk Versiyonu) ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Mann Whitney U testi incelemesi yapıldığında spora katılım güdüsü değerlerinin tamamından ve diğer boyutlarında belirtilen değer puanları cinsiyet, müsabaka türü ve müsabakada derece alma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği belirtilmiştir (p>0,05). Mann Whitney U testi bulgularına, bakıldığında öğrencilerin spor katılım güdüsü, eğlence, arkadaşlık ve yarışma puanlarının seçilen spor branşına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirtilmiştir (p0,05). Öğrencilerin başarı algısı analiz ölçeğinin hepsinden veya diğer boyutlarından elde edilen puanlarının branşına kıyasla anlamlı farklılık göstermediği istatistik değerler neticesinde belirtilmiştir (p>0,05). Öğrencilerin başarı algısı toplam ve ego yönelim puanlarının ikamet yerlerine kıyasla anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the participation motivation and success perceptions of Bocce and Dart athletes between the ages of 10-15 living in Kilis and Gaziantep provinces. The universe of the research consists of male and female athletes who received education and participated in competitions in the 2021-2022 academic year in Turkey. There are a total of 201 Bocce and Darts athletes who have participated. The analysis of the reasons affecting the participation motives and success perceptions of Bocce and Dart athletes in the 10-15 age group in Kilis and Gaziantep provinces according to various variables was carried out using the Spss 22 program. In the research, the Motivation Scale for Participation in Sports, the Achievement Perception Inventory- (Children's Version) and the demographic information form were used as data collection tools. When the Mann Whitney U test was examined, it was stated that the value scores indicated in all of the sports participation motivation values and in other dimensions did not differ significantly according to gender, type of competition and degree-taking status in the competition (p>0.05). When the Mann Whitney U test findings were examined, it was stated that the students' sports participation motivation, entertainment, friendship and competition scores showed significant differences according to the chosen sports branch (p0.05). It was stated that the scores of the students obtained from all or other dimensions of the success perception analysis scale did not differ significantly compared to their branch as a result of statistical values (p>0.05). It was determined that the students' total perception of success and ego orientation scores showed significant differences compared to their places of residence (p0.05).