Joker filminin lacancı analizi
Lacanian analysis of the movie Joker
- Tez No: 756371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Philosophy, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Arzu Grafiği, Dasein, Söylem, Oyun, Psikanaliz, Jacques Lacan, Desire Graphic, Dasein, Discourse, Play, Psychoanalysis, Jacques Lacan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma joker filmi örneklemi üzerinden, insanın özneye dönüşme sürecinde ötekinin varlığının zorunluluğunu Lacancı kavramlarla göstererek, öznenin Lacancı söylem türleri üzerinden ötekilerle bağ kurduğunu göstermeye çalışır. Çalışma bu analizi yaparken Fransız düşünür Jacques Lacan'ın Arzu grafiği, Nevroz, Psikoz, Babanın Adları, İmgesel, Simgesel ve söylem kavramlarıyla özne ve ötekiyi tanımlamaktadır. Metinde Lacan'ın kavramları Oyun kavramı ile ilişkilendirilip gündelik yaşamın analizi yapılmaktadır. Foucault'dan Huizinga'ya, Heidegger'den Erving Goffman'a gündelik yaşamın oyun-gerçekliği irdelenerek, film ile postmodern toplum paralelliğinde analizler yapılmaktadır. Bu çalışma ile psikanalitik film çözümlemesinin olabilirliği sınanmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Taking the movie Joker as an example, this study attempts to show that the subject connects with others through Lacanian discourse types by showing the necessity of the existence of the other in the process of one's transformation into a subject with Lacanian concepts. The subject and the other are described with the French philosopher Jacques Lacan's Desire graphic, neurosis, psychosis, Father's Names, imaginary, symbolic and discourse concepts. The daily life is analyzed through Lacan's concepts in association with the concept of play. The parallels between the movie and the postmodern society are explained with help from the theoretical approaches of thinkers such as Foucault, Huizinga, Heidegger and Erving Goffman. This study tests the validity of psychoanalytic film analysis.