Pandemi sürecinde ülkelerin uyguladıkları istikrar politikalarının karşılaştırılması
Comparison of the stabilization policies implemented by the countries during the pandemic process
- Tez No: 756402
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, salgın, para politikası, maliye politikası, makro ihtiyati politika, Covid-19, pandemic, epidemic, monetary policy, fiscal policy, macroprudential policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dünya tarihinde, kitlesel ölümlere neden olmasının yanında ekonomik aktiviteyi sarsıcı biçimde etkileyen birden fazla salgın hastalık meydana gelmiştir. Önceki salgınlarla kıyaslandığında emsalsiz olduğu düşünülen koronavirüs ise Çin'de, 2019 yılı noktalanırken ortaya çıkarak ülke sınırlarını aşmış, kısa sürede pandemi niteliği kazanmıştır. 2020 yılının başlarında vakaların ivedi bir şekilde yayılması, seyahat yasakları başta olmak üzere, ülkeleri sıkı kısıtlama tedbirleri almaya yöneltmiştir. Uygulanan kısıtlamalar, küresel ekonominin seyrini negatif yönde etkilemiştir. Ekonomi, eş güdümlü olarak arz ve talep şokuyla karşı karşıya kalmıştır. Üretimde aksaklıklar meydana gelmiştir. Dış ticaret sekteye uğramıştır. Küresel tedarik zinciri kırılma noktasına ulaşmıştır. İşletmelerin kapanması işsizliği tetiklemiştir. Turizm başta olmak üzere birçok sektörde kayıplar yaşanmıştır. Ülke ekonomileri daralmıştır; nitekim, ekonominin krize sürüklenmesi kaçınılmaz olmuştur. Ülkeler, meydana gelen ekonomik krize karşı, acil olarak genişleyici para ve maliye politikalarını devreye alarak pandeminin ekonomi üzerindeki negatif etkileriyle mücadele etmeye çalışmıştır. Bu çalışmanın amacı, Covid-19 pandemisinin ekonomiye olan etkilerinin belirlenmesi ve seçili ülkelerin bu etkilere yönelik aldığı istikrar politikalarının karşılaştırmasını yaparak, makroekonomik göstergeler üzerindeki etkinliğini betimsel analiz yöntemiyle incelemektir.
Özet (Çeviri)
In the history of the world, besides causing mass deaths, more than one epidemic disease has emerged that has shaken economic activity. The coronavirus, which is thought to be unique when compared to previous epidemics, emerged in China at the end of 2019, exceeding the country's borders, and became a pandemic in a short time. The rapid spread of cases in early 2020 has led countries to take strict quarantine measures, especially travel bans. The applied restrictions had a negative impact on the course of the global economy. The economy faced a coordinated supply and demand shock. There have been delays in production. Foreign trade has been interrupted. The global supply chain has reached its breaking point. The closure of businesses triggered unemployment. There have been losses in many sectors, especially in tourism. Country economies have contracted; As a matter of fact, it was inevitable that the economy would be dragged into a crisis. Countries have tried to combat the negative effects of the pandemic on the economy by putting into effect expansionary monetary and fiscal policies urgently against the economic crisis. The aim of this study is to determine the effects of the Covid-19 epidemic on the economy and to compare the stabilization policies of selected countries for these effects and to examine its effectiveness on macroeconomic indicators with descriptive analysis method.