Nonlinear analysis of concentically and eccentrically braced steel frames
Merkezi ve dışmerkezi çapraz perdeli çelik çerçevelerin doğrusal olmayan analizi
- Tez No: 75648
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Concentrically Braced Steel Structures, Eccentrically Braced Steel Structures, Lateral Loading, Material Nonlinearity, Steel Structures. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz MERKEZİ VE DIŞMERKEZİ ÇAPRAZ PERDELİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZİ Sonaer, Gökhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Çetin Yılmaz Eylül 1998, 136 sayfa Bu tezde merkezi ve dışmerkezi çapraz perdeli iki boyutlu çelik yapılar incelenmiştir. Bu yapıların statik ve dinamik yan yüklere karşı tepkisi analiz edilmiştir. Çapraz çelik perdelerdeki dışmerkezliliğin etkileri de tartışılmıştır. FEMDSNL adında, iki boyutlu çerçevelerin doğrusal olmayan dinamik ve statik analizini yapabilen, bir bilgisayar programı FORTRAN dilinde yazılmıştır. Bu program doğrusal olmayan analizi, ancak doğrusal olmayan davranışın çaprazlardaki iki doğrusallı gerilme-birim uzama ilişkisinden kaynaklandığı durumlarda, yapabilmektedir. Diğer elemanların elastik halde kaldığı varsayılmıştır. Doğrusal olmayan davranışın kirişlerin akmasından kaynaklandığı yapılan incelemek için bilgisayar programı ANSYS de bu çalışmada kullanılmıştır.Dışmerkezi çapraz perdeli çelik yapıların avantajları ve dezavantajları ve bu yapılar için gerekli koşullar sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Merkezi Çapraz Perdeli Çelik Yapılar, Dışmerkezi Çapraz Perdeli Çelik Yapılar, Yanal Yükleme, Malzemeden Kaynaklanan Doğrusal Olmayan Davranış, Çelik Yapılar. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONLINEAR ANALYSIS OF CONCENTRICALLY AND ECCENTRICALLY BRACED STEEL FRAMES Sonaer, Gökhan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin Yılmaz September 1998, 136 pages In this thesis concentrically and eccentrically braced two dimensional steel structures are investigated. The response of these structures to lateral dynamic and static loads are analyzed. The effects of eccentricities in bracing members are also discussed. A computer program named as FEMDSNL which can make nonlinear dynamic and static analysis of two dimensional frame type structures, is written in FORTRAN. This program can make nonlinear analysis, in which nonlinearity is due to bilinear stress-strain relationship of only truss (bracing) elements. Other members are assumed to deform in the elastic range. In order to analyze the structures where nonlinearity is due to yielding of beams, the computer program ANS YS is also used in this study. mAdvantages and disadvantages of eccentrically braced steel structures and requirements for these type of structures are presented.