Investigation into the microbiology of activated sludge treating pulp and paper industry wastewaters
Kağıt sanayii atıksuları arıtımında kullanılan aktif çamur sistemi mikrobiyolojisi
- Tez No: 75649
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL F. GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif Çamur, AOX, Bakteri Popülasyonu, Bulk Flok, Kağıt Sanayii Atıksulan, PCP vıı, Activated Sludge, AOX, Bacterial Populations, Bulking, PCP, Pulping Effluents IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz KAĞIT SANAYİİ ATİKSULARI ARITIMINDA KULLANILAN AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ MİKROBİYOLOJİSİ Demirbaş (Göktayoğlu), Gülefşan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz B. Dilek Eylül 1998, 98 sayfa Kağıt sanayii atık suları diğer endüstri atık suları kıyasla en fazla kirletici özelliğe sahip olanlar arasındadır. Kağıt sanayi atık suları yüksek klorlu organik bileşenleri içermektedir. Bu çalışmada kraft kağıt hamuru üreten bir kağıt fabrikasının atık sularının, laboratuvar ölçekli bir aktif çamur sistemi kullanılarak üç değişik fazda arıtılması incelenmiştir. İlk faz olarak sadece kağıt sanayi atık suyunun arıtılması planlanmış ve bundan dolayı başlangıç safhasında bir kereye mahsus olmak üzere evsel atık su aşılaması yapılmıştır. İkinci faz, evsel atık su ile beraber kağıt sanayi atık suların arıtılması olmuş ve bunu sağlamak amacıyla her kararlı durum öncesi evsel atık su aşılaması yapılmıştır. Bu fazda ayrıca günde 100 mL evsel atık su ilavesi yapılmış, ek besin kaynağısistemden uzaklaştırılmış ve böylece evsel atık su ile beraber kağıt sanayi atık suların arıtımı incelenmiştir. İlk fazda, düşük biyokütle alıkonma süresinin düşük AOX (adsorplanabilen organik halojenler) giderimi sağladığı görülmüştür. 20 gün çamur yaşındaki % 17 n'lik arıtımın 5 gün çamur yaşındaki % 9" luk arıtıma oranla çok daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yüksek çamur yaşındaki AOX giderim mekanizmasının % 99 oranla metabolizasyon olduğu hesaplanmıştır. Tam tersi durum ikinci modelde ortaya çıkmıştır; düşük biyokütle alıkonma süresi yüksek AOX giderimi sağlamıştır. 5 gün çamur yaşı ve 800 mg/1 başlangıç pepton konsantrasyonunda % 1 8.4' hık AOX giderimi ve bu giderimin % 71.8lik kısmının metabolizasyon olduğu hesaplanmıştır. 20 Gün çamur yaşı ve 1000 mg/1 başlangıç pepton konsantrasyonunda sadece % 4.8'lik AOX arıtımı sağlanmış ve bu arıtım % 82.4' unun metabolizasyon olduğu kurulan madde dengesi sonucunda ortaya çıkmıştır, ikinci model, ek besin kaynağı (karbon) ortamdan uzaklaştırıldığı zaman tekrar çalıştırılmış fakat bu durumda flok oluşumu gözlenmemiştir. Ek besin kaynağının ortamdan çekilip bunun yanında her gün evsel atık su ilavesi (% 2) yapıldığı durumda flok oluşumu tekrar sağlanmıştır. PCP gibi küçük molekül ağırlığına sahip bileşenler laboratuvar ölçekli aktif çamur sisteminde arıtılmış Bu durum kağıt sanayi atık sulanndaki toksik etkilerin sebebi görülen küçük molekül ağırlığına sahip bileşenlerin giderilmesi anlamına gelmektedir. Yapılan mikrobiyel teşhislerden ilk iki fazdaki bakteri çeşitliliğinin çok farklılık göstermediği anlaşılmaktadır. Ayrıca bakteri sayısında büyük bir değişiklik veya belli bir oran söz konusu değildir. Bulgular VIincelendiğinde sadece Acinetobakter sp/nin AOX arıtımıyla bir çeşit korelasyon verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION INTO THE MICROBIOLOGY OF ACTIVATED SLUDGE TREATING PULP AND PAPER INDUSTRY WASTEWATERS Demirbaş (Göktayoğlu), Gülefşan M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Co-Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Filiz B. Dilek September 1998, 98 pages Pulp and paper industry wastewaters are known to be one of the most polluting industrial effluents. Pulping effluents are characterized by their high lignin content, and high chlorinated organics content. To test treatability of pulping effluent, a model activated sludge (AS) treating bleached kraft pulping effluents was operated on two modes. One mode was simulating a dedicated AS, one time seeded with sewage and solely receiving pulp bleachery. The other mode was simulating an AS receiving both domestic sewage seed and pulping effluents; in this mode the AS received sewage seed regularly. At the second mode, the case of AS receiving both domestic sewage and pulping effluents without the addition of any easily biodegradable carbon source 111was also simulated. At this case, 2 % of domestic sewage was fed to the reactor each day. In the dedicated AS mode, lower SRTs (Solids Retention Times) resulted in lower AOX removals. The AOX removal at 20 days SRT with 17% AOX removal was comparably higher than 9% AOX (Adsorbable Organic Halide) removal obtained with 5 days SRT. The AOX removal mechanism at long SRTs was found as metabolization; reaching up to 99% of the total removal. Opposite was true for the second mode where lower SRTs supported higher AOX removals. At 5 days SRT and with 800 mg/1 initial peptone concentration, a 18.4% AOX removal was observed of which 71.8% was due to metabolization. Only 4.8% AOX removal, with 82.4% being metabolized, was the case for 20 days SRT and 1000 mg/1 initial peptone concentration. No flock formation could be observed in the absence of an easily biodegradable carbon source supplement, however this situation could be overcome by daily addition of domestic sewage. Small molecular weight compounds such as PCP (Pentachlorophenol) in the pulping effluent could be effectively treated in the model AS system, implying that toxicity problems which are normally associated with the low molecular weight compounds present in the pulping effluents could also be eliminated within this system. The bacterial populations did not show marked diversity, and the numbers of bacteria did not change considerably. Only Acinetobacter sp. counts seemed to present correlation with the AOX removals.