Simulation analysis in a steel construction company
- Tez No: 75650
- Danışmanlar: DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simulation, Sequencing Rules, Analysis of Variance. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz BİR ÇELİK KONSTRUKSİYON İMALAT FABRİKASINDA BİLGİSAYAR BENZETİM ÇALIŞMASI TÜRKDÖNMEZ Gül Elçim Yüksek lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Sedef MERAL Ortak Tez Yöneticisi: Yardımcı Doç. Dr. Levent KANDİLLER Eylül 1998, 110 sayfa Bu çalışmada, ürün dizaynı aşamasından başlayarak sipariş üzerine üretim yapan bir çelik konstrüksiyon imalatçısının ele alındığı bir bilgisayar benzetim çalışması sunulmaktadır. Fabrikada çelik poligon direk imalatı yapan benzer iki atölye, kapasite kullanım alternatiflerinin (tek atölye veya iki atölye), ve siparişlerin her iki atölyede sıralanma kurallarının performansı üzerindeki etkileri açısından analiz edilmektedir. Seçilen performans ölçütleri; imalat süreleri, üretim içi stok seviyeleri, süreç kullanım oranları, ve sipariş gecikmesine ilişkin ölçütlerdir. Bu ölçütler yardımıyla, talepleri zamanında karşılamak, süreç yüklerini dengelemek ve süreç içi stok seviyelerini kontrol altında tutabilmek için kaynaklan etkin kullanma yolları ve iki atölyedeki sıralama kuralları değerlendirilmektedir. Her iki atölyeyi de ele alan tek bir benzetim modeli kurulmaktadır. Gerçek sistemin işletim özellikleri ve geçmiş veriler, model kurma ve doğrulama amacıyla analiz edilmektedir.Sonuçların istatistiksel analizinde varyans analizi yöntemi kullanılmaktadır. Deney sonuçları, yukarıda verilen amaçlar doğrultusunda tartışılmakta, ileriki çalışmalar için öneriler yapılmaktadır. Anahtar Kelimeler. Benzetim, Sıralama Kuralları, Varyans Analizi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION ANALYSIS IN A STEEL CONSTRUCTION COMPANY TÜRKDÖNMEZ, Gül Elçim M. Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Sedef MERAL Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Levent KANDİLLER September 1998, 110 pages In this thesis, a computer simulation study performed in an engineering-to-order producer of steel structures is presented. The two similar workshops of the factory producing steel polygonal poles have been analyzed to investigate the effects of capacity usage alternatives -one or two workshops, and order sequencing rules on the selected performance measures of the production system. The performance measures of concern are flow time, work-in-process levels, utilization of the processes, and tardiness-related measures. Based on these performance criteria, the capacity usage alternatives and sequencing rules have been evaluated with the objectives of satisfying the demand on time, balancing the process loads, and keeping the work-in-process (WIP) inventory under control. One discrete event simulation model has been developed for analyzing the two workshops. Operational characteristics of the real system and the past data have been analyzed for modelling and validation purposes. UiAnalysis of variance (ANOVA) has been used for statistical analysis of results. Results of the experiments are discussed on the basis of the objectives given above and recommendations for future work are made.