Statistical analysis of significant wave heights with application to the Turkish mediterranean coast
Rüzgar dalgası yüksekliklerinin istatistiksel analizi ve Türkiye Akdeniz kıyılarına uygulamaları
  1. Tez No: 75651
  2. Yazar: GÜL BUHARALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALEH ABDALLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: belirgin dalga yüksekliği, uzun dönem dalga istatistiği, uç değerler istatistiği, Fisher- Tippett tip-I dağılımı, Weibull dağılımı, tersüstel olağan dağılım, Akdeniz kıyıları iv, significant wave heights, long-term statistics, extreme statistics, Fisher- Tippett type-I distribution, Weibull distribution, Log-normal distribution, Mediter ranean coast m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz RÜZGAR DALGASI YÜKSEKLİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ VE TÜRKİYE AKDENİZ KIYILARINA UYGULAMALARI Buharalı, Gül Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saleh Abdalla Ocak 1998, 82 sayfa Bu tezde belirgin dalga yüksekliklerinin istatistiksel analiz yöntemleri araştırıldı ve hem sentetik hem de gerçek verilere uygulandı. Sentetik veriler, Fisher- Tippet tip-I ve Weibull dağılımlarından elde edildi. Gerçek veriler ise Türkiye Akdeniz kıyılarında ki Alanya ve Dalaman istasyonlarında yapılan ölçümleri ve bu istasy onlar için üçüncü kuşak bir dalga modeli olan METU3 kullanılarak elde edilen dalga tahmini verilerini kapsamaktaydı. Modelden ve ölçümlerden elde edilen be lirgin dalga yükseklikleri arasındaki ilişki incelendi. Verilerin tümünün yanısıra, belli bir eşik üstündeki fırtına dönemi tepe değerleri de aday olasılık modelleri olarak Fisher- Tippett tip-I, iki ve üç parametreli Weibull ve ters üstel olağan (log- normal) dağılımları kullanılarak analiz edildi. Bu modeller hem en küçük kareler hem de beklemler (momentler) yöntemleri ile verilere uyduruldu. Veri lerin birikimli olasılık değerlerinin atanması için Fisher-Tippet tip-I dağılımında üç, tersüstel olağan dağılımda ise iki alternatif formül kullanıldı. Verilere uygun olmayan modellerin geri çevrilmesi ve geri çevrilmeyenler arasından en uygun dağılımın seçilmesi için iki kriterin uygulanabilirliği araştırıldı. Alanya ve Dala man istasyonlarında belirgin dalga yüksekliklerinin dağılımını en iyi temsil eden model olarak tersüstel olağan dağılım seçildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL ANALYSIS OF SIGNIFICANT WAVE HEIGHTS WITH APPLICATION TO THE TURKISH MEDITERRANEAN COAST Buharah, Gül M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saleh Abdalla January 1998, 82 pages In this thesis, the procedure for statistical analysis of significant wave heights is explored and applied to both synthetic and real data. Synthetic data is obtained from two parent distributions which are Fisher- Tippet type-I and Weibull prob ability distributions. Real data consisted of measured wave heights at two mea surement stations Alanya and Dalaman along the Turkish Mediterranean coast as well as wave data predicted by the third generation wave model METU3 for these locations. Correlations between the predicted and measured wave heights are investigated. Both complete samples and samples obtained by choosing storm peaks over a threshold are analyzed by using Fisher-Tippett type-I, two and three parameter Weibull, and log-normal probability distributions as candidate mod els. These models are fitted to the data using least squares method and method of moments, separately. For the plotting position formulas, three alternatives for Fisher-Tippett type-I and two alternatives for log-normal distributions are used. Applicabilities of two criteria for rejection of the models with poor fits and selection of the best fitting model among the ones which are not rejected are investigated. Log-normal distribution is concluded to be the best representative probability model for distribution of significant wave heights at both Alanya and Dalaman.