Öğretmenlerin psikolojik iyi olma düzeylerinin ve serbest zaman engelleri ile baş etme stratejisinin incelenmesi
- Tez No: 756536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin psikolojik iyi olmaları, serbest zaman engelleri, bulgularn değerlendirilmesi, Teachers' psychological well-being, leisure time barriers, evaluation of findings
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin psikolojik iyi olma düzeylerinin ve serbest zaman engelleri ile baş etme stratejileni incelemektedir. Bu araştırmanın çalışma evreni farklı branşlardan öğretmenlerdir ve örneklemi ise 450 adet farklı öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu çalışmada örnekleme için kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyetleri belirlenmiş ve çalışma içerisinde 204 kadın öğretmen, 246 erkek öğretmen olmak üzere toplam 450 adet öğretmen katılımcı yer almaktadır. Medeni durumları ele alınırken, katılımcılardan 308'i evli ve 142'si ise bekârdır. Katılımcıların branşları Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik ve diğer branşlardır. Beden eğitimi ve spor branşında olanlar en yüksek düzeyde olup, %33,1'dir. Onu izleyenler ise diğer branşta olan öğretmenler %29,5; görsel sanatlar öğretmenleri %12,4 ve Müzik öğretmenleri de %6,9'dan oluşmaktadır. Öğretmenlerin mesleki tecrübe yılları 1 yıldan başlayarak 35 yıla kadar ele alınmıştır. Katılımcılara ait mesleki tecrübe yılları cevaplarına göre katılımcıların çoğunluğunun %14,5 oranında 10 yıl ve üzeri deneyime sahip olduğu görülmektedir. Onu takip eden %5,5 oranında 5 yıl ve üzeri , %3,8 oranında ise 20 yıl ve üzeri deneyime sahip olduğu saptanmıştır. Ölçek olarak psikolojik iyi olma (PİO) ölçeği kullanılmış olup, Serbest zaman engelleri ile baş etme stratejisinde sorular sorulmuştur. Burada N değerleri, Ortalama değerleri ve Standart sapmaya göre değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda psikolojik iyi olma ve serbest zaman engelleri ile baş etme stratejilerine ait tanımlayıcı istatistikler görülmektedir. Tüm bu veriler incelenmiş ve en yüksek ortalamaya sahip sorunun“İlgilimi genişletecek aktivitelerle ilgilenmem”sorusuna ait olduğu görülmektedir. En düşük ortalamaya sahip sorunun ise“Malzeme kıyafetlerim konusunda kendimce çözümler üretirim”sorusuna ait olduğu görülmektedir. Yapılan analiz sonucunda görülen diğer ortalamalar ise 2 ile 4 arasındadır. Çalışmada Güvenilirlik analizi yapılarak Cronbach'a Alpha değerleri bulunmuştur. Normallik testi yapılarak sig. değerinin ,000 olduğu görülmektedir. Bu değer verilerin normal dağıldığını gösterir. Çalışma içerisinde Çarpıklık-Basıklık-Standart sapma değerleri incelenmiş ve sorulara ait değerler ayrıntılı olarak verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise değerlendirme yapılmış ve konu ile ilgili olarak, yapılan diğer araştırmalar tartışılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the psychological well-being of teachers and their strategies for coping with leisure time barriers. The universe of this research is teachers from different branches and the sample consists of 450 different teachers. In this study, convenience sampling method was used for sampling. The genders of the teachers were determined and there were a total of 450 teacher participants, 204 female teachers and 246 male teachers, in the study. When considering their marital status, 308 of the participants are married and 142 of them are single. The branches of the participants are Physical education and sports, visual arts, music and other branches. Those in bedeb education and sports branches are at the highest level, with 33.1%. Those who follow him are 29.5% of teachers from other branches; 12.4% of visual arts teachers and 6.9% of music teachers. The years of professional experience of teachers are considered from 1 year to 35 years. According to the answers to the professional experience years of the participants, it is seen that the majority of the participants have 10 years or more experience at a rate of 14.5%. It was determined that the following 5.5% had 5 years or more of experience, and 3.8% had 20 years or more of experience. Psychological well-being (PIO) scale was used as a scale, and questions were asked in the strategy of coping with leisure time obstacles. Here, N values are evaluated according to their Mean values and Standard deviation. In line with the findings obtained, descriptive statistics for coping strategies with psychological well-being and leisure time barriers are seen. All these data were examined and it is seen that the question with the highest average belongs to the question“I am not interested in activities that will expand my interest”. It is seen that the question with the lowest average belongs to the question“I can produce my own solutions about my material clothes”. Other averages seen as a result of the analysis are between 2 and 4. Reliability analysis was performed in the study and Cronbach's Alpha values were found. By testing normality, sig. It is seen that the value is 0.000. This value indicates that the data is normally distributed. In the study, Skewness-KurtosisStandard deviation values were examined and the values of the questions were given in detail. At the end of the study, an evaluation was made and the results were evaluated by discussing other studies on the subject.