Production and heat treatment of alloyed high strength ductile iron
Alaşımlı yüksek dayançlı küresel dökme demirlerin üretimi ve ısıl işlemi
  1. Tez No: 75656
  2. Yazar: FUNDA ŞENİZ TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ösmenevişlenmiş Küresel Grafitli Dökme Demir (ÖKGDD), Vanadyum'un Etkisi, Bakır'ın Etkisi, ÖKGDD de Dayanç. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz ALAŞIMLI YÜKSEK DAYANÇLI KÜRESEL DÖKME DEMİRLERİN ÜRETİMİ VE ISIL İŞLEMİ Türker, Funda Şeniz Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanlı Ocak 1998, 138 sayfa Bu tez çalışmasında, vanadyum ve bakır elementlerinin, otomotiv endüstrisinde yaygm olarak kullanımı olan ve dökme demir fabrikalarında üretilen küresel dökme demir ve ösmenevişlenmiş küresel dökme demir üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Numuneler 900 °C de östenitlendi ve 300 °C de ösmenevişlendi. 300 °C de yapılan ösmenevişlemede çok ince beynitik ferrit uzantıları ve bir miktar kalıntı östenit oluştu. Numuneler metalografik inceleme için hazırlanmadan önce mekanik deneyler yapıldı. Üretilmiş ve ösmenevişlenmiş küresel grafitli dökme demir numuneleri mikroyapısal detayları açıklamak için optik ve tarama elektron mikroskobu kullanılarak parlatılmış ve dağlanmış olarak yüksek büyütmelerde incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND HEAT TREATMENT OF ALLOYED HIGH STRENGTH DUCTILE IRON Türker, Funda Şeniz M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanlı January 1998, 138 pages In this study, the effects of V and Cu elements on as cast and austempered ductile irons which are widely used in automotive industry and produced by cast iron foundaries have been investigated. Specimens were austenitized at 900°C and austempered at 300°C. Austempering at 300 °C resulted in microstructures consisting of very fine bainitic ferrite laths and some retained austenite. Mechanical tests were carried out prior to metallographic examination. Both as-cast and austempered ductile iron specimens were studied both by optical and scanning electron microscope (SEM) to reveal the microstructural details of the austempered alloys at high magnifications. Key Words : Austempered Ductile Iron (ADI), Effect of Vanadium, Effect of Copper, Strength of Ductile Cast Iron. Ill