Determination of spot welding parameters of thick, heat treated SAE 4140 steel parts
Islahlı, kalın SAE 4140 çelikler için punta kaynağı parametrelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 75655
  2. Yazar: AYŞE BENGÜ TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SAE 4140 H çeliği, islah (su verme+menevişleme), punta kaynağı, kaynak parametreleri, burma testi, kesme-çekme testi, ultrasonik test, sertlik ölçümü, metalografik inceleme. VI, SAE 4140 H steel, quench and temper, spot welding, welding parameters, torsion test, shear tension test, ultrasonic test, hardness measurement, metallographic studies. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ İSLAHLI, KALIN SAE 4140 ÇELİKLER İÇİN PUNTA KAYNAĞI PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ TANDOĞAN, A. Bengü Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Eylül 1998, 89 Sayfa Bu tezde, islahlı ve kaim SAE 4140 H çeliğinin punta kaynağı ile birleştirilmesi için uygun kaynak parametreleri incelenmiştir. Tez çalışması için böyle bir konu seçilerek, ileride sözkonusu parametrelerin bir savunma silahı sistemine transfer edilip uygulanması sağlanacaktır. İslahlı (su verilmiş+menevişlenmiş) malzeme teminini takip eden yüzey hazırlama işlemi sonrası deneyler yapılmıştır. Gerçekleştirilen yaklaşık 200 deneyde, çeşitli kalite kontrol yöntemleri ile kaynak ve son ısıtma akım ve süreleri ile ikinci impulsun kaynak kalitesine etkisi incelenmiştir. Tahribatlı test olarak, burma testi ve kesme-çekme testi uygulanmıştır. Tahribatsız test olarak ise ultrasonik test gerçekleştirilmiştir.Kaynaklar ayrıca, sertlik ölçümleri ile destekli, metallografik inceleme ve operasyon sırasındaki kalite kontrollere tabi tutulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SPOT WELDING PARAMETERS OF THICK, HEAT TREATED SAE 4140 STEEL PARTS >£/£-£ TANDO?AN, A. Bengü M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA September 1998, 89 Pages In this thesis, spot welding process parameters for joining 3 mm thick, quenched and tempered SAE 4140 H steel plates were investigated. The thesis study was based on this subject so that, later on these parameters would be transferred and applied to a defense system. Beginning with heat treated material supply followed by surface preperation, experiments were done. In the nearly 200 experiments conducted, effect of various parameters such as welding and post heating current, timing and secondary impulse on weld nugget quality were analyzed by several quality control procedures.The destructive testing methods were torsion test and shear tension test. Non destructive testing method was ultrasonic testing. Welds were also investigated by metallograpbic studies supported by hardness and in-process quality control tests.