Acceleration of phospdiester hydrolysis by novel metal complexes
Yeni metal kompleksleri kullanarak fosfodiester hidrolizinin hızlandırılması
- Tez No: 75657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Phosphodiester hydrolysis, novel metal complexes, rate acceleration, cleavage of RNA. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZ YENİ METAL KOMPLEKSLERİ KULLANARAK FOSFODİESTER HİDROLİZİNİN HIZLANDIRILMASI Yükrük, Funda Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin U. Akkaya September 1998, 87 sayfa DNA ve RNA'nin seçici ve zorlayıcı olmayan koşullarda kırılması biyoteknoloji ve tedavideki potansiyelinden dolayı büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, fizyolojik koşullar altında fosfodiester hidrolizini hızlandıran yeni modellerin tasarlanması ilgi odağı olmaktadır. Böyle bir hidroliz indirgeme ve yükseltgeme maddeleri kullanılmaksızın oda sıcaklığı 37°C ve nötral ortam gerektirir. Bu çalışmada amacımız fosfodiester hidrolizini katalizlemesi beklenen yeni Cu2+, Co3+ ve lantan komplekslerini sentezi emektedir.Bu çalışmada, biz kobalt' in diakua tetraamin komplekslerini ve binükleer Cu2+ komplekslerinin kullanılması ile fosfodiester hidrolizinin hızlandırılmasının mümkün olduğunu gösterdik. Anahtar kelimeler; Fosfodiester hidrolizi, yeni metal kompleksleri, reaksiyon hızı artırılması, RNA'in kırılması VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACCELERATION OF PHOSPHODIESTER HYDROLYSIS BY NOVEL METAL COMLEXES Yukruk, Funda M. S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya September 1998, 87 pages Selective and mild cleavage of DNA and RNA is of prime importance due to the implications in biotechnology and therapy. For this reason, there has been an upsurge of interest in designing novel agents which could accelerate phosphodiester hydrolysis under conditions approximating physiological; that requires hydrolysis essentially at neutrality and at RT to 37°C, without the use of oxidizing or reducing agents. Our own approach is to synthesize novel Cu2+, Co3+ and lanthanide complexes which are expected to catalyze phosphodiester hydrolysis. IllIn this study, we have shown that it is possible to a facilitate phosphodiester hydrolysis especially by using binuclear copper complexes and diaquatetraamine complexes of cobalt.