Öğretmenlerin olumsuz otomatik düşünceleri ve boyun eğici davranışlarının özyeterlik düzeylerine etkisinde benlik saygısının aracı rolü
The effect of teachers' negative automatic thoughts and submissive behaviors on self–efficacy levels: Mediator role of self-esteem
  1. Tez No: 756585
  2. Yazar: AHMET ALPEREN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Özyeterlik, Boyun Eğici Davranışlar, Benlik Saygısı, Olumsuz Otomatik Düşünceler, Teacher Efficacy, Submissive Behaviors, Self-Esteem, Negative Automatic Thoughts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin olumsuz otomatik düşünceleri ve boyun eğici davranışlarının özyeterlik düzeylerine etkisinde benlik saygısının aracı rolünü incelemektir.Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İstabul ili içindeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel ve devlet okullarında görev yapan öğretmenlerden kota örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmaya 235 kadın ve 98 erkek olmak üzere 333 öğretmen katılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği, Otomatik Düşünceler Ölçeği, Öğretmen Özyeterlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada Pearson Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis H testi, Levene testi ve Bağımsız Gruplar t-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğretmen özyeterlik algısı yaş, cinsiyet, medeni durum, eğiti durumu ve çalışılan kademeye göre anlamlı bir farklılaşma göstermezken, hizmet süresi değişkenine göre pozitif yönlü anlamlı bir farklılaşma göstermektedir. Olumsuz otomatik düşünceler ve boyun eğici davranışlar öğretmen öz yeterliğini benlik saygısı üzerinden etkilemektedir. Olumsuz otomatik düşünceler ve boyun eğici davranışlar arttıkça benlik saygısı azalmakta, benlik saygısı azaldıkça öğretmen öz yeterliği azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the mediating role of self-esteem in the relationship between teachers' submissive behaviors and negative automatic thoughts and their perception of teacher efficacy. In this research, the relational survey method is used. The study group of this research is made of teachers who are working at private and state preschools, primary schools, middle schools, and high schools in Istanbul by using the quota sampling method. 333 teachers attend this research. 235 of them are female and 98 of them are male. To collect data Rosenberg Self-Esteem Scale, Submissive Behaviors Scale, Automatic Thoughts Scale, Teacher Efficacy Scale, and Personal Information Form are used. This research uses Pearson Correlation Analysis, Kruskal Wallis H test, Levene test, and Independent Groups t-Test. According to the research, while the perception of teacher self-efficacy does not show a significant difference according to age, gender, marital status, education level, and level of work, it shows a significant positive difference according to the variable of service time. Negative automatic thoughts and submissive behaviors affect teacher self-efficacy through self-esteem. As negative automatic thoughts and submissive behaviors increase, self-esteem decreases, and as self-esteem decreases, teacher self-efficacy decreases.