A New algorithm for echo cancellation
Yankı giderici için yeni bir algoritma önerisi
- Tez No: 75659
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yankı Giderici, DECT, ITU, LMS Algoritması, Yankı Bastına, Konuşma Sezici. vı, Echo Cancellation, DECT, LMS Algorithm, NLMS, ITU, Echo Suppressor, Double Talk Detection. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz YANKI GİDERİCİ İÇİN YENİ BİR ALGORİTMA ÖNERİSİ Fatih Özcan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer Ünver Mayıs 1998, 81 Sayfa Telefonlardaki yankı her telefon konuşmasında mevcuttur. İki tür yankı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar, telefon hatlarındaki empedans eşleme sorunundan kaynaklanan hibrid yankısı ve el telefonlarında mikrofon ve hoparlör arasındaki kötü izolasyondan oluşan akustik yankıdır. Bu tezde yankı giderici için yeni bir algoritma önerilmektedir. Klasik LMS algoritmalarının yaklaşım hızlan giriş sinyalinin eigenvalue dağılımına bağımlıdır. Özellikle ses uygulamalarında LMS algoritmasının yaklaşım hızı düşüktür. Algoritmanın bu kötü özelliğini gidermek amacı ile nomalize edilmiş LMS algoritması önerilmiştir. Ancak hem çabuk yaklaşım hızını hem de yaklaşımdan sonra düzgünlüğü aynı anda sağlamak için LMS algoritmalarında değişken basamak büyüklüğü kullanılmalıdır. Önerilen algoritmada basamak büyüklüğü her iterasyonda tahmin hata sinyalinin karesinin azaltılması yönünde tasarlanan gradyan iniş hesabına göre değiştirilir ve algoritmanın yaklaşım hızının giriş sinyal gücüne olanbağımlılığını gidermek amacıyla nomalize edilir. Algoritmanın çabuk yaklaşma hızı ve yaklaşımdan sonraki düzgünlüğü simülasyonlarla gözlenmiştir. Ayrıca yankı gidercilerle ilgili konuşma sezici, sınırlı basamaklı sayı kullanımı ve yankı bastına gibi konular da incelenmiştir. Son olarak ADSP2181 ile uygulanan yankı gidericinin bölümleri ile ilgili performans bilgileri verilmiştir. Algoritmanın iyi özelliklerinden dolayı yankı giderici, test sinyali olarak gürültü uygulandığında, DECT ve ITU spesifikasyonlanndaki isterleri aşan bir performans göstermiştir. Yankı gidericinin performansı ses sinyalleriyle de ölçülmüş, gürültü sinyali ile alınan sonuçlarla benzerlikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW ALGORITHM FOR ECHO CANCELLATION Fatih Özcan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zafer Ünver May 1998, 81 pages Echo in telephones is generally undesirable but inevitable. There are two possible sources of echo in a telephone system. The impedance mismatch in hybrids generates PSTN (hybrid) echo. The acoustic coupling between loudspeaker and microphone, in hands-free telephones, produces acoustic echo. Echo cancelers are used to control these echoes. In this thesis a new LMS algorithm is proposed for the echo cancellation. While the classical LMS is simple, its convergence rate is dependent on the eigenvalue spread of input signal. In particular, it converges slowly with speech signal. Normalized LMS (NLMS) is proposed as a solution to this problem. However, to satisfy both fast convergence and low misadjustment at convergence, a variable step-size should be utilized. In the proposed algorithm, the step-size is changed according to a gradient descent calculation designed to reduce the squared estimation error in each iteration and it is normalized to eliminate the undesirable dependence of inspeed of convergence on the input signal power. Fast convergence speed and low misadjustment after convergence features of the algorithm are verified via simulations. We also discuss various implementation issues associated with an integrated echo cancellation system, such as double talk detection, finite precision effects and echo suppression. Finally, some results obtained from implementations of individual modules, on ADSP 2181 processors, are reported. The exceeding performance compared with the requirements in DECT and ITU recommendations are observed as the result of good properties of the algorithm. Verification of the algorithm is also made applying speech input to the echo canceller.