Paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin madde kullanım bozukluğuna karşı tutumlarının kişilik özelliklerine göre incelenmesi
Investigation of paramedic and emergency medical technicians' attitudes to substance addiction according to personality traits
  1. Tez No: 756597
  2. Yazar: ÇAĞLA TUNA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Madde Kullanımı, Madde Kullanan Bireylere Yönelik Tutum, Kişilik, Kişilik Envanteri, Addiction, Substance Use, ATTitudes Towards Substance Users, Personality, Personality Inventory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da çalışan Paramedik ve ATT (Acil Tıp Teknisyeni)' lerin madde kullanım bozukluğu olan bireylere karşı tutumunun, öznel kişilik özellikleri açısından incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırma örneklemini İstanbul'da görev yapan 224 Paramedik ve 181 ATT oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla katılımcılara tarama modelli anket çalışması ile Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanan Bireylere Yönelik Tutum ve Davranışları Üzerine Ölçeği (BYMT), Beş Faktör Kişilik Envanteri Ölçeği ve Demografik Özellikleri değerlendirebilmek adına araştırmacı tarafından oluşturulan demografik form kullanılarak mevcut durum betimlemesi ile yorumlanmıştır. Veri analizleri SPSS (Statistical Package Programme For Social Sciences) 22 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Cinsiyet, medeni durum ve mesleki unvana göre katılımcıların bağımlılara yönelik tutumları istatistiksel açıdan farksızdır. Diğer bir deyişle kadınlar ve erkekler benzer tutumlara sahiptir. Evli ve bekarlar benzer tutumlara sahiptir. Deneyim yıl aralığı bağımlılara yönelik tutumları anlamlı olarak farklılaştırmamaktadır. Aktarılan bulgular birlikte değerlendirildiğinde daha önce bağımlılık eğitimi almış olan sağlıkçıların bağımlılara yönelik daha olumlu tutumlara sahip olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, bağımlılarla çalışan sağlık personellerinin önlisans/lisans eğitiminde bağımlılıkla ilişkili derslere yer verilmesi önerilebilir. Aktarılanlar ışığında bağımlılık ve bağımlılara ilişkin verilen önleyici eğitimlerin bağımlılara yönelik tutumları daha olumlu hale getirebildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the attitudes of Paramedics and ATT (Emergency Medical Technicians) working in Istanbul towards individuals with substance use addiction in terms of subjective personality traits. The research samples consist of 224 Paramedics and 181 ATTs working in Istanbul. In order to collect data within the scope of the research, the participants were interpreted with a scanning model survey study, the society's attitudes and behaviors towards individuals using Addictive Substances Scale (BYMT), the Five Factor Personality Inventory scale, and the demographic form created by the researcher in order to evaluate the demographic characteristics, using a current situation description. Data analysis was done with SPSS (Statistical Package Program for Social Sciences) 22 package program. Participants behaviour towards addicts are the same despite gender, marital status and professional title. In other words, women and men have similar attitudes. Married and single addicts have similar attitudes. The range of years of experience does not significantly differentiate attitudes towards addicts. When the reported findings were evaluated together, it was determined that healthcare professionals who had received addiction training has more positive attitudes towards addicts. Therefore,it is recommended to include addiction-related courses in associate/undergraduate education of health personnel working with addiction. In the light of what has been reported, it can be said that addiction and preventive training on addiction can make attitudes towards addicts more positive.