Cilt bakımı, korunması ve onarımı amaçlarıyla kullanılan bazı bitkisel kaynaklı ürünlerin genotoksik etkilerinin in vitro yöntemlerle araştırılması
Research of the genotoxic effect of some plant sourced products used for skin care, protection and repair by in vitro methods
  1. Tez No: 756608
  2. Yazar: TUBA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AYAZ TÜYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CBMN testi, Comet testi, Genotoksisite, Avokado yağı (Persea gratissima oleum), Tatlı Badem yağı (Prunus amygdalus var. dulcus oleum), CBMN test, Comet test, Genotoxicity, Avocado oil (Persea gratissima oleum), Sweet almond oil (Prunus amygdalus var. dulcus oleum)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Toplumda cilde uygulanan bitkisel kaynaklı ürünler, tedavi edici özellikleri ve kozmetik alanında cilt bakım ürünlerindeki çeşitli etkileri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada in vitro testlerden CBMN ve comet testleri ile bitkisel kaynaklı ürünlerin sağlıklı insan lenfosit hücrelerindeki olası klastojenik, sitotoksik ve genotoksik etkileri kromozom ve DNA molekülü üzerinde incelenmiştir. Bu amaçla bitkisel kaynaklı ürünlerden yaygın olarak kullanılan yağlar araştırılmış, seçilen tatlı badem yağının (Prunus amygdalus var. dulcus oleum) ve avokado yağının (Persea gratissima oleum) %25'lik (5 µl/ml), %50'lik (10 µl/ml), %75'lik (15 µl/ml) ve %100'lük (20 µl/ml) konsantrasyonları hücrelere uygulanmış ve sonuçlar SPSS programında spontana (kontrol) göre kıyaslanmış doza ve süreye bağlı olarak yağların yüksek dozlarında (%75- %100) anlamlılık değerlerinin arttığı , düşük dozlarında (%25-%50) herhangi bir anlamlılık oluşturmadığı belirlenmiştir. İnsanların bitkisel kaynaklı ürünlere yoğun talepleri nedeniyle bu ürünlerin güvenirlilik ve uygunluk konusunda daha ileri çalışmalarla ayrıntılı araştırılması ve desteklenmesi öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Herbal products applied to the skin in society are widely used due to their therapeutic properties and various effects on skin care products in the field of cosmetics. In this study, CBMN and comet tests from in vitro tests and possible klastogenic, cytotoxic and genotoxic effects of plant-derived products in healthy human lymphocyte cells, their effects were derived products were investigated, selected sweet almond oil (Prunus amygdalus var. dulcus oleum) and avocado oil (Persea gratissima oleum) %25 ( 5 µl/ml), %50 (10 µl/ml), %75 (15 µl/ml) and %100 (20 µl/ml) concentrations were applied to the cells and the results were determined that the significantness values increased in high doses of fats (%75 - %100) depending on the dose and duration compared to spontaneous (control) in the SPSS program and did not make any sense in their low doses (%25 - %50). Due to the high demand of people for plant derived products, it is envisaged that these products will be investigated and supported in detail with further studies on reliability and conformity.