Alternative plan generation for multiple query optimization
Çoklu sorgu optimizasyonu için alternatif plan üretilmesi
- Tez No: 75661
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK POLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Alternatif Plan Üretimi, Çoklu Sorgu Optimizasyonu, Ortak İşlemler, Alternative Plan Generation, Multiple Query Optimization, Common Tasks IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz ÇOKLU SORGU OPTIMIZASYONU İÇİN ALTERNATİF PLAN ÜRETİMİ Menekşe, Günay Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat Ağustos 1998, 43 sayfa pklu sorgu optimizasyonu bir grup sorgunun birlikte çalıştırılmak üzere optimize edilmesi için kullanılır. Sorgu kümesindeki bütün sorguların alternatif çalışma planları vardır. Çoklu sorgu optimizasyon işlemi her bir sorgu için bir alternatif plan seçer. Çoklu sorgu optimizasyon zamanı ve sonucunda elde edilecek olan toplu çalışma planının işleme za manı alternatif planların sayıları ve kaliteleri ile belirlenir. Bu tezde sorgularla ilgili içeriksel bilgileri kullanan akıllı bir alternatif plan üreticisi tanıtılmıştır. Bu şekilde az sayıda ve yüksek kalitede alternatif planlar üretmek için sorgular arası olası paylaşım miktarları bulunur. Böylece çoklu sorgu sisteminin çıktısı olarak elde edilen optimum toplu planın çalışma süresi kısmen korunmuş olur. Bu metod, ortak tablolar, olası ortak birleşim işlemleri ve ortak seçme kriterleri gibi bil gileri kullanarak tanımlanan paylaşım faktörleri sayesinde, aralarında daha fazla ortak kısımlar olan sorgular için alternatif planlar üretir. Bu yöntemle daha kısa bir sürede optimum değere yakın sonuçlar elde edilmektedir. Ortalama 20 sorgu ve 20 tablodan oluşan bir veri tabam için bu yöntem ile elde edilen alternatif planlar diğerlerine oranla 51 kat daha hızlı bir çoklu sorgu optimizasyonu ile sonuçlanmıştır. Optimal toplu plan masrafından % 12 sapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTERNATIVE PLAN GENERATION FOR MULTIPLE QUERY OPTIMIZATION Menekşe, Günay MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat August 1998, 43 pages Multiple query optimization (MQO) is used for optimizing the execution of a set of queries together. Each query in the set to be optimized has several alternative execution plans. Multiple query optimizer selects an alternative plan for each query to obtain an optimal global execution plan. The number and quality of the alternative plans are the major factors which determine the performance of multiple query optimization and hence the cost of optimal global execution plan. In this thesis an intelligent alternative plan generator is described which uses some semantic information about the queries. With this method the amount of possible sharing between the queries are found in order to obtain a fewer number of high quality alternative plans. While doing this it tries to preserve the optimum global execution cost which is obtained as the result of MQO. This method generates the alternative plans for queries having more common tasks by introducing the factors that provide a good estimation of shared tasks of queries using information such as common relations, common possible joins and common conditions. The benefits obtained from MQO with the previously proposed alternative plan generation (APG) methods and with this method are compared, and it is shown that a near optimal solution can be found with this technique in less time. For 20 queries and a database of 20 relations on the average, the alternative plans generated by this method results in as much as 51 times mfaster MQO execution than the alternative plans of other APG methods. The cost of global plan is also within 12% of the optimal solution with this method.