Yayıncılık ekosisteminde dönüşüm: Netflix Türkiye örneği
Transformation in the broadcasting ecosystem: The case of Netflix Turkey
- Tez No: 756628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon endüstrisi, platform yayıncılığı, yaratıcı endüstri, Netflix, Television industry, platform broadcasting, creative industry, Netflix
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Geleneksel medyanın en önemli araçlarından biri olan televizyon, teknolojik gelişmelerin getirdiği yakınsamanın bir sonucu olarak kendisine yeni bir mecra bulmuştur. Bu yeni mecra, internetin hayatımıza kazandırdığı ve günlük hayatımızda gittikçe daha fazla yer edinen platformlardır. Platform yayıncılığı beraberinde getirdiği birtakım yenilikler dolayısıyla televizyon yayıncılık ekosisteminde üretim, tüketim ve dağıtım pratiklerinde değişim ve dönüşüm yaratmaktadır. Netflix, SVOD yayıncılık modeli ile küresel alanda faaliyet gösteren ilk ve en güçlü platformdur. Ayrıca Netflix, çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşların yaratıcı endüstriler sınıflandırmalarındaki sektörlerin kesiştiği bir yerde konumlanmaktadır. Bu çalışma, Netflix'in Türkiye'deki yayıncılık ekosistemi üzerindeki etkisini yaratıcı endüstri tartışmaları çerçevesinde ve sektördeki kreatif çalışanlar perspektifinden ele almayı amaçlamıştır. Amaçlı örneklem ile belirlenen Türkiye'de Netflix başta olmak üzere dijital televizyon yayıncılığına kreatif iş üreten çalışanlarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler doğrultusunda elde edilen veriler tematik içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları, Netflix'in, Türkiye'deki faaliyetlerinin, getirdiği yeni iş modeli ve buna bağlı olarak değişen içerik, hedef kitle ve izleme alışkanlıklarının kreatif üretim ve tüketimi destekleyen potansiyelini ortaya koymaktadır. Netflix'in, sektörde çeşitlilik, rekabet ve canlılık yaratması bakımından da yerel pazara olumlu katkıları bulunmaktadır. Ancak Netflix'in, Türkiye'deki düzenleyici kuruluşlarla ilişkisi ve kendine özgü denetleme biçimi ve beklentileri, yaratıcı emeğe kısmi özerklik tanıdığını göstermektedir. Küresel bir sermaye olarak Netflix'in, yerel pazarda ürettiği içeriği; tüm haklarıyla satın alması, halihazırda Türkiye içeriklerinin talep gördüğü pazarları hedeflemesi, kültürel akışla ilgili idealleştirilmiş radikal bir etkisinin olmadığını, bu bağlamda platform emperyalizmine ilişkin riskler taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Television, which is one of the most important tools of traditional media, has found a new medium for itself as a result of the convergence brought by technological developments. This new medium is the platforms that the internet has brought to our lives and are gaining more and more place in our daily lives. Platform broadcasting creates changes and transformations in production, consumption and distribution practices in the television broadcasting ecosystem due to some innovations it brings with it. Netflix is the first and most powerful platform operating globally with its SVOD broadcasting model. In addition, Netflix is located at the intersection of the sectors in the creative industries classifications of various national and international organizations. This study aimed to discuss the impact of Netflix on the publishing ecosystem in Turkey, within the framework of the creative industry discussions and from the perspective of creative workers in the sector. In-depth interviews were conducted with employees who produce creative work for digital television broadcasting, especially Netflix, in Turkey, which was determined by purposeful sampling. The data obtained in line with these interviews were subjected to thematic content analysis. The results of the research reveal the potential of Netflix's activities in Turkey, the new business model it has brought and the changing content, target audience and viewing habits that support creative production and consumption. Netflix also makes positive contributions to the local market in terms of creating diversity, competition and vitality in the sector. However, Netflix's relationship with regulatory bodies in Turkey and its unique mode of control and expectations show that it gives partial autonomy and relative freedom to creative labor. As a global capital, Netflix produces content in the local market; The fact that it buys with all its rights, targets markets where Turkish content is currently in demand, reveals that it does not have an idealized radical effect on cultural flow, and in this context, it carries risks related to platform imperialism.