TRT'nin uluslararası dijital platformu tabii ve platformun kültürel analizi
TRT's international digital platform: tabii and its cultural analysis
- Tez No: 931869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AKAYDIN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Dijital Platformlar, Kültür Emperyalizmi, Medya ve Kültür, TRT Tabii, Kültürel Temsil, Digital Platforms, Cultural Imperialism, Media and Culture, TRT Tabii, Cultural Representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle medya ve iletişim alanlarında yaşanan dönüşümler, kültürlerin aktarımı, korunması ve yeniden inşası konusunda önemli tartışmaları beraberinde getirmektedir. Dijital platformlar, küresel çapta kültürel içeriklerin dolaşımını hızlandırırken, yerel kültürlerin korunması ve tanıtılması için hem bir fırsat hem de bir tehdit oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'de TRT tarafından 2023 yılında kurulan Tabii platformu, yerel kültürü uluslararası düzeyde tanıtmayı ve korumayı amaçlayan bir kamu yayıncısı olarak dikkat çekmektedir. Bu tez çalışması, TRT Tabii'nin uluslararası dijital platformlar arasındaki konumunu ve kültürel etkisini incelemektedir. Araştırmada kültür kuramlarına dayanılarak, dijital platformların kültürel rolleri ele alınmış, Netflix, Disney+ ve BLU TV gibi önde gelen dijital platformlarla Tabii arasında karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Tabii'nin yerel ve küresel dengeleri nasıl kurduğunu, kültürel temsil politikalarını ve hedef kitlesiyle kurduğu etkileşimi anlamaya yönelik bir değerlendirme sunmaktadır. TRT Tabii'nin üretimi olan“Gassal”dizisi örneğinde, platformun kültürel kodlar ve toplumsal anlatılar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Dizinin içeriği üzerinden, toplumsal değerler, inanç sistemleri ve birey-toplum ilişkileri analiz edilerek, Tabii platformunun kültürel bir strateji geliştirip geliştiremediği sorgulanmıştır. Tabii'nin uluslararası yayın stratejileri, yerel kültürü koruma misyonu ile küresel izleyici kitlesine ulaşma hedefi arasındaki denge çabaları kapsamında ele alınmıştır. Araştırmada, dijital platformların medya emperyalizmi çerçevesinde kültürel hegemonya oluşturma girişimi de incelenmiştir. Özellikle Batı kökenli platformların yerel kültürleri etkileme ve dönüştürme potansiyeli üzerinde durulmuş, bu noktada Tabii'nin sunduğu alternatifin hangi açılardan farklılaştığı analiz edilmiştir. Tabii'nin hedef kitlesi ve bu kitlenin platform ile etkileşimi de detaylı olarak ele alınmıştır. Tabii'nin dijital platform ekosistemindeki yeri ve gelecekteki potansiyeli, yerel kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması bağlamında incelenmiş ve bu alandaki etkileri tartışılmıştır. Bu tez, Tabii'nin medya ve kültürel stratejilerinin dijital dönüşüm çerçevesinde nasıl şekillendiğini ortaya koyarak, Türkiye'nin dijital yayıncılık alanındaki yerini belirlemeye katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's digitalized world, transformations in media and communication have sparked significant debates regarding the transmission, preservation, and reconstruction of cultures. Digital platforms accelerate the global circulation of cultural content while simultaneously presenting both opportunities and threats for the preservation and promotion of local cultures. In this context, the Tabii platform, launched by TRT in 2023, stands out as a public broadcaster aiming to introduce and safeguard local culture at an international level. This thesis examines the position of TRT Tabii among international digital platforms and its cultural impact. Based on cultural theories, the research investigates the cultural roles of digital platforms and conducts a comparative analysis between Tabii and leading digital platforms such as Netflix, Disney+, and BLU TV. This study provides an assessment of how Tabii establishes local and global balances, its cultural representation policies, and its interaction with its target audience. The case study of the“Gassal”series, produced by TRT Tabii, is analyzed in terms of the platform's influence on cultural codes and social narratives. Through an examination of the content of the series, societal values, belief systems, and individual-community relationships are evaluated to determine whether Tabii has successfully developed a cultural strategy. Tabii's international broadcasting strategies are discussed in the context of balancing its mission to preserve local culture while reaching a global audience. Additionally, the study explores how digital platforms contribute to cultural hegemony within the framework of media imperialism. It particularly scrutinizes the potential of Western-based platforms to influence and transform local cultures, while analyzing the distinctive aspects of Tabii's alternative approach. The study also evaluates Tabii's target audience and their engagement with the platform. The position and future potential of Tabii within the digital platform ecosystem are examined in relation to the preservation and promotion of local cultural values, and its impact in this field is discussed. By outlining how Tabii's media and cultural strategies have evolved within the framework of digital transformation, this thesis contributes to understanding Turkey's role in the field of digital broadcasting.