Ortaokul öğrencilerinin geometriye yönelik tutumları ile algıladıkları okul yaşantıları arasındaki ilişki
The relationship between secondary school students' attitudes towards geometry and their perceived school experiences
- Tez No: 756662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DOĞRUÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geometri, Tutum, Geometriye Yönelik Tutum, Algılanan Okul Yaşantıları, Geometry, Attitude, Attitude Towards Geometry, Perceived School Experiences
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin geometriye yönelik tutumları ile algıladıkları okul yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin geometriye yönelik tutumları ve algıladıkları okul yaşantıları, demografik bilgilerde yer alan değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma nicel tarama modeli olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini Güneydoğu Anadolu Bölgesinde resmi ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise; uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 317 kız, 290 erkek toplam 607 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Geometriye Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Algılanan Okul Yaşantıları Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel hesaplamalarda betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi(ANOVA) ve pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda; algılanan okul yaşantıları ile geometriye yönelik tutum arasında orta düzeyli, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda öğrencilerin geometriye yönelik tutumları“orta”düzeyde bulunmuş olup; geometriye yönelik tutum puanlarının; başarı puanı, sınıf düzeyi, yaş ve veli eğitim durumlarına göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin algıladıkları okul yaşantıları“yüksek”düzeyde bulunmuş olup; öğrencilerin okul yaşantılarına yönelik algılarının okul türü, sınıf düzeyi, başarı, yaş, veli eğitim durumu değişkenleri açısından farklılaşmadığı, cinsiyet değişkenleri açısından farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done to examine the Relationship Between Secondary School Students' Attitudes Towards Geometry and Perceived School Experiences. In addition, it was investigated whether the Attitudes of Secondary School Students towards Geometry and their Perceived School Experiences differed in terms of various demographic variables. As a quantitative research method, relational model was used for the research. The population of the research consists of students studying in public secondary schools in the Southeastern Anatolia Region. The sample of the research comprised 607 secondary school students (5th, 6th, 7th, and 8th-grade) consisting of 317 girls, 290 boys who are selected by using a proper sampling method. In this research,“Personal Information Form”,“Attitude Scale Towards Geometry”,“Perceived School Experiences Scale”were used as data collection tools. The statistical methods used in this research were descriptive statistics, the independent group one-way ANOVA, the independent group t-test and also the pearson correlation analysis test for determining the relationship among variables. As a result of the findings, it was determined that there was a significantly moderate positive relationship between secondary schoolers' perceived school experiences and students' attitudes towards geometry. It has been observed that students' attitudes towards geometry are at a“moderate”level. Besides, it was found that the students' scores of attitude towards geometry scale did not differ according to their gender and their school types; differed according to their mathematics achievement score, grade level, age and education level of their parents. It has been observed that students' perceived school experiences are at a“high”level. Besides, it was found that the students' scores of perceived school experiences scale did not differ according to their school types, grade level, mathematics achievement score, age and education level of their parents; differed according to their gender.