Akran öğretimi yönteminin ve 3D yazıcı kalem teknolojisinin 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersi akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi
The effect of peer teaching method and 3D printing pen technology on students' academic success and attitudes on grade 7 things in mathematics
  1. Tez No: 799038
  2. Yazar: VİLDAN ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran öğretimi, 3D yazıcı kalem teknolojisi, matematik akademik başarı, ortaokul öğrencileri, Peer teaching, 3D printer technology, mathematics academiç success, performance, secondary school students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bilgi çağında yaşadığımız şu dönemlerde iletişim teknoloji ağının büyümesi sonucu bireyler bilgilere en hızlı şekilde ulaşmayı seçmektedir. Sosyal hayattaki bu durum okullardaki öğretime de yansımaktadır. Öğreticilerin değişen dünya şartlarına uyum sağlayarak mevcut öğretimin yetersiz veya eksik kaldığı en uygun öğretim yöntemine göre bilginin kazanılmasını hedeflemesi gerekmektedir. Bu yöntemlerden biri olan akran öğretimi, yapılan araştırmalarla akran öğretiminin yapılandırmacı yaklaşımı desteklemesi, öğrenme sürecinde öğrencilerin akademik başarılarına, bilişsel ve duyuşsal becerilerine olumlu etkilerinin görülmesi, finansal açıdan maliyetinin az olması sebebiyle uygulanabilirliğinin kolay olması özellikleriyle dikkat çekmektedir. Teknolojik yeniliklerin 21. yüzyılda hızla gelişmesi günlük yaşamda vazgeçilmez olan araç ve gereçlerin öğretim materyalleri şeklinde okullarda kazanımların öğretilmesinde ve eğitim alanında aktif şekilde kullanımını arttırmaktadır. Bu gelişmelerden biri de teknoloji ve hayal ürünü olan üç boyutlu baskılardır. Son yıllarda 3D baskı teknolojisinin (3D yazıcı, 3D kalem vb.) kullanım alanının genişlemesi ile bu teknolojik ürünlerin sınıf ortamına taşınarak öğretim faaliyetlerinde kullanıldığında araştırmacıların merak ettikleri değişkenler üzerinde etkisinin olup olmadığını incelemeye yönelik çalışmaların sayısında bir artış meydana gelmiştir. Özellikle FeTeMM eğitimi alanında 3D baskı teknolojilerinden daha fazla yararlanılmaya başlanmıştır. Bu araştırma ortaokul matematik dersinde akran öğretiminin ve 3D yazıcı kalem teknolojisinin uygulanmasının öğrencilerin matematik dersi akademik başarılarına ve geometriye yönelik tutumlarına etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme türüne göre 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Adana ilinin Sarıçam ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 30 öğrenci akran öğretimi ve 30 öğrenci 3D yazıcı kalem teknolojisi uygulanan deney gruplarında, 30 öğrenci de mevcut öğretim programının uygulandığı kontrol grubunda olmak üzere toplam 90 yedinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışma öncesinde öğrencilerin I. Dönem matematik karne notlarına ve matematik başarı testinden aldıkları ön test puanlarına bakılmış olup grupların başarı puanları anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Uygulamada kullanılan veri toplama araçları; matematik başarı testi, geometriye yönelik tutum ölçeği ve uzman görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında matematik öğretiminde akran öğretiminin ve 3D yazıcı kalem teknolojisinin öğrencilerin akademik başarıları ve tutumlarına etkisi tespit ederek sürece yönelik öğrencilerin görüşlerine başvurmak amacıyla karma yöntem kullanılmıştır. Nicel kısmında veriler deney grupları ve kontrol gruplarına uygulanan ön test-son test şeklinde yarı deneysel desenle, nitel kısmında ise deney gruplarına uygulanan yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırmada uygulanan deneysel desende, akademik başarı ve tutum bağımlı değişkenlerdir. Bağımsız değişken ise, araştırmanın amacına hizmet edecek şekilde matematik dersine yönelik hazırlanan akran öğretimini ve 3D yazıcı kalem teknolojisi içerikleridir. Nicel verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis testi ve bağımsız gruplar T testi; nitel veriler ise betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına akran öğretiminin ve 3D yazıcı kalem teknolojisinin uygulanmasının öğrencilerin matematik akademik başarıları ve geometriye yönelik tutumları üzerine olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Nitel sonuçlarına göre ise deney gruplarındaki öğrencilerin çoğunluğu sürecin olumlu yönlerine ilişkin görüşler belirtmişlerdir. Katılımcılar ile gerçekleştirilen görüşmelerde matematik dersinde kullanılan uygulamaların derse somut deneyimler sunarak derse yönelik ilgi, istek ve merakı artırdığı görsel açıdan daha zengin hale gelmesinde etkili olduğu ve dersi daha eğlenceli hale getirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların akran öğretimi ve 3D yazıcı kalem teknolojisi içeriklerinin matematik dersi dışında diğer derslerde de kullanılmasına yönelik istekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the periods we live in the information age, individuals choose to access information in the fastest way as a result of the growth of the communication technology network. This situation in social life is also reflected in the teaching in schools. Teachers should aim to gain knowledge according to the most appropriate teaching method by adapting to the changing world conditions, where the current teaching is insufficient or incomplete. One of these methods, peer teaching, attracts attention with the characteristics that peer teaching supports a constructivist approach through research, has positive effects on students' academic achievement, cognitive and affective skills during the learning process, and is easy to implement due to its low financial cost. Technological innovations 21. its rapid development in the century increases the active use of tools and equipment, which are indispensable in daily life, in the form of teaching materials in the teaching of achievements in schools and in the field of education. One of these developments is three-dimensional printing, which is a product of technology and imagination. In recent years, the development of 3D printing technology (3D printer, 3D pen, etc.) with the expansion of the field of use, there has been an increase in the number of studies aimed at examining whether these technological products have an effect on the variables that researchers are interested in when they are moved to the classroom environment and used in teaching activities. Especially in the field of fetal education, 3D printing technologies have started to be used more. This research aims to reveal the effect of peer teaching and the application of 3D printer pen technology on students' academic achievement in mathematics course and their attitudes towards geometry in secondary school mathematics course. The study group consists of 30 students studying at a public school in Sarıçam district of Adana province under the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year according to the criterion sampling type from the types of purposeful sampling, and 30 students in experimental groups where 3D printer pen technology is applied, and 30 students in the control group where the current curriculum is applied, a total of 90 seventh graders. Before the study, students' I. The semester mathematics report card grades and the pre-test scores they received from the mathematics achievement test were examined, and no significant difference was found in the achievement scores of the groups. The data collection tools used in the application consist of a mathematics achievement test, an attitude scale for geometry, and semi-structured interview forms prepared by taking expert opinions. Within the scope of the research, a mixed method was used to determine the effect of peer teaching and 3D printer pen technology on students' academic achievements and attitudes in mathematics teaching in order to apply students' opinions about the process. In the quantitative part, the data were obtained with a semi-experimental pattern in the form of pre-test-post-test applied to experimental groups and control groups, and in the qualitative part, semi-structured interviews applied to experimental groups. In the experimental design applied in the research, academic achievement and attitude are dependent variables. The independent variable is the peer teaching and 3D printer pen technology contents prepared for the mathematics lesson to serve the purpose of the research. In the analysis of quantitative data, one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal-Wallis test and independent groups T test were used; qualitative data were used descriptive analysis. According to the quantitative results of the research, it has been found that peer teaching and the application of 3D printer pen technology have a positive effect on students' academic achievement in mathematics and their attitudes towards geometry. According to the qualitative results, the majority of the students in the experimental groups expressed opinions about the positive aspects of the process. In the interviews conducted with the participants, it was found that the applications used in mathematics lesson are effective in increasing interest, desire and curiosity towards the lesson by providing concrete experiences to the lesson, making it visually richer and making the lesson more fun. In addition, it was concluded that the participants were willing to use peer teaching and 3D printer pen technology content in other courses besides mathematics.