Basit malzemelerle yaparak öğrenme yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin kütle ve ağırlık konusundaki akademik başarıları üzerine etkisi
The effect of learning by doing with simple materials on academic achievement of 7th grade students in mass and weight
  1. Tez No: 756672
  2. Yazar: ÖZLEM AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MATYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Basit malzeme deneyleri, fen eğitimi, fen deneyleri, akademik başarı, iletişim becerileri, Experiments with simple materials, science education, science experiments, academic success, communication skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada basit malzemelerle yaparak öğrenme yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin kütle ve ağırlık konusundaki akademik başarıları üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu öntest sontest yarı deneysel modeline yönelik desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Adana ili Seyhan ilçesindeki orta sosyo ekonomik düzeyde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 40 (20 deney, 20 kontrol), 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubunda basit malzemelerle yaparak öğrenme yöntemi ile ders işlenmiş, kontrol grubunda ise ders deney uygulamalarına yer verilmeden soru cevap, anlatım ve tartışmaya dayalı olarak işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi kullanılmıştır. Her iki gruba da derslerden önce akademik başarı testi ön test olarak uygulanmıştır. İki hafta (8 ders saati) sonunda ise aynı ölçekler son test olarak tekrar uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerden, parametrik testlerden yararlanılmıştır. Çalışma sonunda basit malzemelerle yapılan fen deneylerinin fen bilimleri dersinde öğrencilerin akademik başarıları üzerine olumlu yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of learning by doing with simple materials on the academic achievement of 7th grade students in mass and weight was examined. The research was designed for the pretest-posttest quasi-experimental model with unequaled control group, which is one of the quantitative research methods. In the study, random sampling method was utilized. The sample of the research consists of 40 (20 experimental, 20 control group) 7th grade students who are enrolled to the middle social-economic class secondary school in Seyhan district of Adana province. The data was gathered in the spring semester of the 2021-2022 academic year. In the experimental group, the subject was taught by learning and doing with simple materials, whereas in the control group, the subject was mainly based on question-answer, direct instruction technique and discussion without any experimental applications. An academic achievement test developed by the researcher was used as a data collection tool. Academic achievement test was applied to both groups as a pre-test before the lessons. At the end of two weeks (8 class hours), the same tests were applied again as a post-test. In the analysis of the obtained data, descriptive statistics and parametric tests were used. At the end of the study, it was revelaed that science experiments with simple materials had a positive effect on the academic achievement of the students in the science course.