Risk perception and trends of Turkish construction compaies
Türk müteahhit firmalarının risk konusundaki görüş ve eğilimleri
  1. Tez No: 75673
  2. Yazar: AYŞEGÜL PETEK GÜRSEL YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Endüstrisi, Risk Algılaması, Risk Paylaşımı, Risk Yönetim ve Analiz Teknikleri ve Anketler, Construction Industry, Attitudes, Risk Perception, Risk Allocation, Risk Management and Analysis Techniques and Surveys
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, önde gelen Türk müteahhit firmalarının risk ve risk yönetimi konusundaki güncel yaklaşımlarını ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen geniş bir araştırmayı kapsamaktadır. Tezin içeriği; ankete katılan firma hakkında genel bilgi, müteahhit firmaların belli başlı risklerin önem dereceleri ve karşılaşılma olasılıkları ile ilgili algılamaları ve bunun yanısıra bu risklerin taraflar arasındaki paylaşımına ilişkin görüşlerin yeraldığı standart bir ankete dayanmaktadır. Firmaların risk konusundaki güncel görüşleri tartışıldıktan sonra, sonuçlar Roozbeh Kangari tarafından Amerika'da düzenlenen benzer bir araştırmanın sonuçlan ile karşılaştırılmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki; ülkelerin ekonomik ve politik koşullarından kaynaklanan riskler dışında, gerek Türk ve gerekse Amerikalı müteahhitler inşaat endüstrisine özgü riskleri önemlerine göre aynı şekilde derecelendirmişlerdir. Bütün bunların yanısıra, müteahhitlerin bakış açısından; risk yönetim ve analiz tekniklerinin Türk inşaat sektöründe kullanılabilirliği, butekniklerin faydaları, kullanım veya kullanılmama nedenleri hakkında da bilgiler yer almaktadır. Son olarak, müteahhitlerin risk yönetim tekniklerinin inşaat projelerinde uygulanması konusundaki önerileri irdelenmektedir. Bu çalışma sonucunda; müteahhitlerin ülkedeki politik ve ekonomik istikrarsızlıklardan kaynaklanan riskleri en önemli riskler olarak gördükleri ve en büyük işveren olan kamu kuruluşlarının uygun ve adil olmayan bir sözleşme stratejisi ile risklerin büyük bir kısmını müteahhitlere yüklediği ortaya çıkmaktadır. Ankete katılan müteahhitlerin hemen hepsi de risk yönetiminin Türkiye'de uygulanabilmesi için kamu teşkilatlarının, üniversitelerin ve inşaat firmalarının işbirliğinin ve koordinasyonunun gerekli olduğunu vurgulamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study includes a comprehensive survey conducted for the purpose of providing an insight into the current attitudes of leading Turkish construction companies towards risk and its management. The content of this thesis is based on a structured questionnaire which includes general information about responding companies, their perceptions about the degree of importance and frequency of certain construction related risks, as well as their allocation. After discussion of the current obtained views, the results are compared with a similar survey conducted in the USA, by Roozbeh Kangari. Except for the risks stemming from the country's economical and political situation, both Turkish and US contractors have assigned the same level of importance to risks specific to construction industry. Besides, evidences concerning the applicability of risk management and analysis techniques in Turkish construction sector, their benefits and the reasons for using them or not from a contractor's viewpoint are obtained. mFinally, the suggestions of the contractors about the implementation of risk management techniques in construction projects are discussed. As a result; it has been found out that the contractors rank the risks that originate from the political and economical instability of the country as the most important ones. Furthermore, it has been believed that governmental institutions, having the greatest share in the construction market as a client, allocate such risk on to the contractors without application of appropriate and fair contract strategies. Most of the contractors mentioned that co-operation and co-ordination of governmental agencies, universities and construction companies are necessary for the successful implementation of risk management strategies, in Turkey.