Performans evaluation of a distributed TDMA rescheduling procedure for mobile packed radio networks
Mobil paket radyo ağlar için dağıtık bir zaman bölüşümlü çoklu erişim yordamının başarım değerlendirilmesi
- Tez No: 75674
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paket Radyo Ağı, Zaman Bölüşümlü Çoklu Erişim (ZBÇE), Güç Kontrolü vı, Packet Radio Network, TDMA (Time Division Multiple Access), Power Control IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz MOBİL PAKET RADYO AĞLAR İÇİN DAĞITIK BİR ZAMAN BÖLÜŞÜMLÜ ÇOKLU ERİŞİM YORDAMININ BAŞARIM DEĞERLENDİRMESİ Özdemir, Ayşe Öznur Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Haziran 1998, 99 sayfa Paket Radyo noktadan noktaya iletişim hatları için uygulanan paket anahtarlama yönteminin radyo yayını ortamına uzantısıdır. Çoklu erişim radyo kanalının geniş bir coğrafi bölgede yer alan çok sayıda mobil abone tarafından verimli olarak kullanmasını sağlar. Zaman Bölüşümlü Çoklu Erişim (ZBÇE) protokolleri paket radyo ağlarda çarpışmasız iletişimin gerçekleşmesine ve radyo kanalının aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından kullanılmasına olanak verir. Ne var ki, bandın verimli kullanımının maksimize edilmesi hedefi, mobil radyoların lokal olarak çarpışmayı engelleyecek şekilde ZBÇE dilimlerini tahsis etmesi hedefi ile çelişir. Bu çalışmadaki yordam, bir radyonun hareket etmesi veyeniden zaman dilimi tahsis etmesi işlemini bütün ağı meşgul etmeden gerçekleştirmektedir. Kontrol paketlerinin taşındığı kanal paylaşımlı ve güvensizdir. Bu nedenle sonuçta oluşan ZBÇE çizelgesi çarpışmadan bağımsız olmayabilir, bu problemi ortadan kaldırmak için çarpışma çözme algoritması kullanılmaktadır. Son olarak da, radyolara, eğer varsa, sahip oldukları zaman dilimlerine ilaveten yeni zaman dilimleri tahsis eden ve bu şekilde bandın kullanımım maksimize eden bir yordam kullanılmaktadır. Bu ZBÇE yordamlarının başarımı PC 'de gerçeklenen bir benzetim programıyla ölçülmüştür. Aynı zamanda bağlanılarak gereksinimleri, karışma azaltma, batarya ömrü gibi sebeplerden ötürü çok önem taşıyan güç kontrolü da incelenmiştir. Ayrıca, ZBÇE yordamlarının verimliliği bağlanırlığa da bağlıdır: Güç kontrolü uygulanması, güç kontrolü uygulanmayan duruma göre başarımda da biraz iyileştirme sağlamaktadır, fakat bu iyileştirme hızlı sönümlü kanallarda yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, hızlı sönümlü kanallarda eğer mümkünse çeşitleme teknikleri kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF A DISTRIBUTED TDMA RESCHEDULING PROCEDURE FOR MOBILE PACKET RADIO NETWORKS Özdemir, Ayşe Öznur M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık June 1998, 99 pages Packet Radio is a technology that extends the application of packet switching which evolved for networks of point-to-point communication lines to the domain of broadcast radio.. It offers a highly efficient way of using a multiple access radio channel with a large number of mobile subscribers over a wide geographic area. Time Division Multiple Access (TDMA) protocols provide packet radio networks with collision free communications and permit spatial reuse of the radio channel bandwidth by allowing more than one node to transmit at once. However, the goal of maximizing the use of the bandwidth seems to conflict with the goal of allowing mobile nodes to locally reallocate themselves inTDMA slots so that collisions will not occur. The procedure in this study, permits a node to move and then reallocate itself a transmission slot without involving the entire network. The channel over which control packets are exchanged is shared and unreliable. Therefore, the resulting TDMA schedule may not be collision free, so a collision resolution algorithm must be executed to correct these problems. Finally, we have used a procedure by which nodes can allocate themselves additional transmission slots, if they are available and which maximizes bandwidth utilization. The performance of these TDMA rescheduling procedures under different conditions is evaluated via a software simulation on PC. We have also considered power control which is an extremely important issue due to network connectivity requirements, reduction of interference, and battery life considerations. In addition, efficiencies of TDMA procedures depends on the connectivity pattern: Application of power control also brings some improvement in performance over the case without power control, however this is not sufficient in fast fading channel conditions. Therefore, diversity techniques should be employed whenever appropriate to combat against fading.