Conservation of a historic traditional settlement proposal for preservation of housing cluster around Baltit fort, Karimabad, Hunza
Tarihi geleneksel yerleşimin korunması: Karimabad-Hunza'da yer alan Baltit Kalesi civarında bir grup konut için koruma önerisi
- Tez No: 75672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Traditional dwelling, built environment, preservation, Pakistan
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Modern çağda meydana gelen gelişmeler, birtakım kültürel değerlerin yozlaşması ve.sonuçlanmıştır. Bu süreç, hızla yok olan kültürel çevre ile de açıkça belli olmaktadır. Pakistan'ın kuzey bölgeleri, dağlık ve pürüzlü bir araziden oluşmaktadır. Jeografik ve fiziksel kısıtlamalardan dolayı, buradaki yerleşke daha çok izole birimler şeklinde gelişmiştir. Fakat yakın geçmişte kurulan bir yol ağı; bu alanların dünyanın diğer bölgelerine açılmasını sağlarken, aynı zamanda da insanlanın hayatlarına ve yaşam normlarına hızla nüfus eden yabancı ve yıkıcı etkilere maruz bırakmışlardır. Değişim, büyüyen bir topluluk için kaçınılmaz olduğu gibi, aynı zamanda inşaa edilen çevre ve fiziksel formun geliçiminde de kendini gösterir. Bu tezin amacı, öncelikle, vardan geleneksel biçimde inşaa edilmiş çevrenin ve Pakistan'ın kuzey bölgesindeki tarihi yerleşkelerin karakterini belgelemek, değerlendirmek ve değişim analizini yapmak, değişimi oluşturan kuvvetleri belirlemek ve sonunda bir sonuca ulaşmak, ve geleneksel dokunun yaşaması için gerekli olan determinantlar önermektir. Bu yüzden, Hunza vadisinin en önemli ve büyük kasabası olanKarimabad, bir durum çalışması olarak ele alınmış ve Karimabad daki bir grup ev detaylariyla incelenmiştir. Burada ele alman çalışmalar, fiziksel çevrenin genel karakteri ve değerlerinin analizi ile başlamaktadır, ve daha çok yaşama birimleri - evler - üzerinde konsantre olunarak devam etmektedir. Burada, orginal formundaki yaşama birimi değerlendirme noktası olarak ele alınmıştır ve buradan hareketle form incelenmesi yapılmıştır. Bu yöntem, değişime neden olan faktörlerin ve elenanlarm geleneksel dokuya etkilerinin belirlenmesine yönlenmektedir. Tarihi yerleşkenin korunması için kullanılan örnekler ve getirilen önerilerin formüle edilmesine dayanan - korumacı bir bakış açısıyla - genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments of the modern age have resulted in deterioration and destruction of traditional values. This is evident from the rapidly disappearing traditional environments. The Northern Areas of Pakistan comprise of a region dominated by rugged mountainous terrain. Due to the geographical and physical constraints, the settlements here have developed mostly as isolated units. But in the recent past, development of a road network opened up these areas to the rest of the world, making them vulnerable to foreign influences that are rapidly penetrating into the life and norms of the people. Change is inevitable in any growing community and it reflects on development of the physical form of built environment. It is the aim of this thesis to first document the character of existing traditional built-environment, of the historic settlements in the Northern Areas of Pakistan, evaluate and analyze their evolution, identify the forces of change and finally reach to conclusions and propose determinants necessary for the survival of the traditional fabric. For this purpose, Karimabad,IV the most important and largest town of Hunza valley, is taken up as a case study and one of its cluster of houses is studied in detail. The studies undertaken here start with an analysis of the general characteristics and values of physical environment, but proceed on to concentrate more on the dwelling unit - the house. Here the dwelling unit in its original form is taken as the point of commencement from where its form is attempted to be traced. The process leads to identifying the factors and elements of change and their impact on the traditional fabric. An evaluation of these from the viewpoint of conservation is made - based on which the guidelines and proposals for the preservation of the historic settlement are formulated.