3-6 yaş down sendromlu çocuklar ile 3-6 yaş tipik gelişim gösteren çocukların gelişimine babaların katkısı
The contribution of fathers to the development of 3-6 years old children with down syndrome and 3-6 year old children with typical development
  1. Tez No: 756749
  2. Yazar: GÖZDE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Çocuk Gelişimi, Down Sendromu, Gelişim, Tipik Gelişim, Child Development, Development, Down Syndrome, Father Involvement, Typical Development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada erken çocukluk döneminde iletişim gelişiminde farklılık gösteren Down sendromu tanısı almış 3-6 yaş arası çocuğu olan babalar ile; aynı yaş grubunda tipik gelişim gösteren çocuğu olan babaların çocuklarının gelişim sürecine katılımının incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gelişimsel farklılıkların anne-baba ve çocuk etkileşimindeki etkisinin ele alındığı bu çalışmada çocuğun gelişimin temellerinin atıldığı erken çocukluk dönemi üzerinde durulmaktadır. Çalışmaya 3-6 yaş arası Down sendromlu çocuğu olan 33 baba ile 3-6 yaş arası tipik gelişim gösteren çocuğu olan 33 baba olmak üzere toplamda 66 baba katılmıştır. Bu araştırmada, babaların gelişime katılımını belirlemek için Baba Katılım Ölçeği (BAKÖ) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen puanlar iki katılımcı grubun karşılaştırılmasında ve katılımcıların demografik bilgileri ile baba katılımı arasındaki ilişkinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre Down sendromlu çocuklarla tipik gelişim gösteren çocukların babalarının BAKÖ'den aldıkları puanlar arasında istatistiki açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Bu sonuç, çalışma katılımcıları açısından Down sendromunun baba katılımı üzerinde belirleyici rolü olmadığını göstermiştir. Ayrıca çocukların gelişimine baba katılımının katılımcı babaların demografik özelliklerine göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmış olup sadece keyfi meşguliyet alt ölçeğinde sürekli birlikte yaşayan üye sayısı ile babaların çocuklarının gelişimine katılımı arasında anlamlı bir fark olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and compare the participation of fathers in the development of their 3-6 year-old children who are either typically developing or who have Down syndrome. The study, which focuses on the impact of parent- child interaction on development in early childhood. 66 fathers participated in the study; 33 participants had a child with Down syndrome and 33 had typically developing children. The data is collected via Baba Katılım Ölçeği (BAKÖ) [Father Participation Scale] ve Demographic Information Form. The scores from the scale have been used to compare the two participant groups and to determine the relationship between the participants' demographic features and participation of fathers. The findings of the study there is no statistically significant difference between the BAKÖ scores participants fathers of children with Down syndrome and fathers of typically children (p>0,05). The results indicate that the diagnosis of Down syndrome does not influence the participation of fathers in either group with respect to their demographic characteristics. While the contribution of the fathers participating in the study to the development of their children do not differ according to the demographic characteristics of the fathers involved in general with the exception of voluntary activities (KM) sub-scale.