3-6 yaş döneminde normal gelişim gösteren ve down sendromlu olan çocukların tuvalet eğitimine ilişkin özelliklerin karşılaştırılması
Comparison of the toilet training characteristics of children with normal development and down syndrome in the 3-6 age period
- Tez No: 664977
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, tuvalet eğitimi, hemşirelik, Down Syndrome, toilet training, nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş – Amaç: Bu araştırma 3-6 yaş döneminde normal gelişim gösteren ve Down Sendromlu olan çocukların tuvalet eğitimine başlama, bitirme yaşı, tamamlama süresi ve kullanılan materyal ve yöntemlerin karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Olgu Kontrol türündeki araştırma Mayıs 2019 – Aralık 2019 tarihleri arasında Kütahya, İzmir ve Eskişehir illerindeki özel eğitim merkezleri ve anaokullarında eğitim gören ve örnekleme dahil edilme kriterlerine uygun olan 40 Down Sendromlu ve 40 normal gelişim gösteren 3-6 yaş çocukların aileleri ile yürütülmüştür. Veriler Sosyodemografik Özellik Formu ve Tuvalet Eğitimi Anketi kullanılarak araştırmacı tarafından olgu grubunda ebeveynlerle yüz yüze görüşülerek, kontrol grubunda ise kapalı zarf yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada Down Sendromlu çocuklarda tuvalet eğitimine başlama yaşı (ay) 41,12±14.16 ay, tuvalet eğitimini tamamlama yaşı (ay) 51,75±13,83 ay, tuvalet eğitimini tamamlama süresi (hafta) 41,40±35,51 hafta, gece bezi bırakma yaşı (ay) 50,43±14,26 ay, gündüz bezi bırakma yaşı (ay) 43.23±15.40 ay olarak saptanmıştır. Down Sendromlu olmayan çocuklarda tuvalet eğitimine başlama yaşı (ay) 30,35±9.57 ay, tuvalet eğitimini tamamlama yaşı (ay) 32,80±11,16 ay, tuvalet eğitimini tamamlama süresi (hafta) 13,10±13,74 hafta, gece bezi bırakma yaşı (ay) 32,73±11,14 ay, gündüz bezi bırakma yaşı (ay) 30.35±9.58 ay olarak saptanmıştır. Sonuç: 3-6 yaş döneminde Down Sendromlu olan çocuklar normal gelişim gösteren çocuklara göre tuvalet eğitimine daha geç başlamakta, daha geç tamamlamaktadır. Öncelikle çocuğun daha sonra aile fertlerinin eğitime hazır ve dahil olması gerektiği, eğitim sürecinin her çocuk için farklı olabileceği ve her çocuğun kendi içerisinde özel olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction – Aim: This study was conducted to compare the age of starting and finishing toilet training, the duration of completion, and the materials and methods used in children with normal development and Down syndrome in the 3-6 age period. Method: The Case Control type study was conducted with the families of 3-6 years old children with 40 Down Syndrome and 40 normal development children who were educated at special education centers and kindergartens in Kütahya, İzmir and Eskişehir provinces between May 2019 and December 2019 and who meet the inclusion criteria. The data were collected by the researcher using the Sociodemographic Feature Form and Toilet Training Questionnaire by face-to-face interview with the parents in the case group, and by the closed envelope method in the control group. Results: In the study, the age of starting toilet training in children with Down Syndrome (months) was 41.12 ± 14.16 months, the age to complete toilet training (months) was 51.75 ± 13.83 months, the time to complete toilet training (weeks) was 41.40 ± 35.51 weeks, The age of leaving the diaper at night (month) was 50.43 ± 14.26 months, and the age of diaper leaving during the daytime (months) was 43.23 ± 15.40 months. The age of starting toilet training in children without Down Syndrome (month) is 30.35 ± 9.57 months, the age to complete toilet training (months) is 32.80 ± 11.16 months, the time to complete toilet training (weeks) is 13.10 ± 13.74 weeks, The age of leaving the diaper in the night (months) was 32.73 ± 11.14 months, and the age of diaper leaving during the daytime (months) was 30.35 ± 9.58 months. Conclusion: Children with Down Syndrome at the age of 3-6 start toilet training later and complete it later than children with normal development. First of all, it should not be forgotten that the family members of the child should be ready and involved in education, the education process may be different for each child and each child is special in itself.