5-15 yaş arası Down sendromlu çocuklarda dislipidemi sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence of dyslipidemia in children with Down syndrome aged 5–15 years
- Tez No: 1001079
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN MIHÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, hiperlipidemi, dislipidemi, çocukluk çağı, trigliserid, kolesterol, Down syndrome, hyperlipidemia, dyslipidemia, childhood, triglycerides, cholesterol
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Down sendromlu çocuklarda trigliserid ve kolesterol düzeylerinin ve tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve tiroid fonksiyonu ile dislipidemi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif kayıt taraması şeklinde planlanmış kesitsel bir araştırmadır. Çalışmaya, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Genetik Polikliniği'ne 1 Ocak 2015–31 Aralık 2024 tarihleri arasında başvuran, 5–15 yaş arası Down sendromu tanılı çocuklar dahil edilmiştir. Konjenital kardiyak deformitesi bulunan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Hasta verileri hastane bilgi sistemi ve hasta dosyaları üzerinden elde edilmiştir. Demografik özellikler, antropometrik ölçümler, tiroid fonksiyon testleri (TSH, serbest T3, serbest T4) ve lipid profili parametreleri (total kolesterol, LDL, HDL, trigliserid) kaydedilmiştir. Hastaların antropometrik ve klinik özellikleri lipid profil testleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilen 263 olgudan dışlama kriterleri sonrası 101 Down sendromlu çocuk analize dahil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 8,9±3,2 yıl olup, %57,4'ü erkektir. Vücut kitle indeksi (VKİ) persentiline göre çocukların %34,7'si fazla kilolu olarak saptanmıştır. Klinik sınıflamaya göre olguların %37,6'sında hipotiroidi, %61,4'ünde ötiroidi ve %1,0'inde hipertiroidi belirlenmiştir. Lipid profili değerlendirmesinde hipertrigliseridemi %41,6, HDL kolesterol düşüklüğü %32,7, hiperkolesterolemi ve LDL kolesterol yüksekliği ise %5,9 oranında saptanmıştır. Hipertrigliseridemi sıklığı fazla kilolu çocuklarda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,008). Tüm hasta grubunda yaş ve VKİ arasında yüksek düzeyde korelasyon saptanmıştır (R=0,670 ve p<0,001). Bu durum hipotiroidisi olan ve olmayan hastalarda da görülmüştür. Tüm hasta grubunda VKİ ile TG düzeyleri arsında istatistiksel olarak anlamlı düşük düzeyde korelasyon bulunmuşken (R=0,287 ve p=0,004), hipotiroidisi olmayan hastalarda korelasyonun gücü daha yüksek bulunmuştur (R=0,459 ve p<0,001). Buna karşın, hipotriodisi olan çocuklarda VKİ ile TG arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Bu durum, hipotiroidi varlığında yaşın VKİ artışı üzerinde devam ettiğini ancak, VKİ'nin TG artışını açıklayan temel faktör olmaktan uzaklaştığı şeklinde yorumlanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, Down sendromlu çocuklarda fazla kiloluluk ve dislipidemi sıklığının yüksek olduğu, özellikle hipertrigliserideminin ön planda yer aldığı belirlenmiştir. Yaş ile VKİ arasındaki güçlü pozitif ilişkinin hipotiroidi varlığından bağımsız olarak devam etmesi, büyüme sürecinin izlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, hipotiroidisi olan çocuklarda yalnızca antropometrik ölçümlerin değil tiroid fonksiyon testlerinin izlenmesi, özellikle VKİ'si yüksek olan olgularda lipid profilinin rutin izlem programlarına dâhil edilmesi ve kilo yönetimine yönelik koruyucu yaklaşımların erken dönemde başlatılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate triglyceride and cholesterol levels and thyroid function in children with Down syndrome, and to investigate the association between thyroid function and dyslipidemia. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional analysis based on retrospective medical record review. Children aged 5–15 years with a diagnosis of Down syndrome who were admitted to the Pediatric Genetics Outpatient Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2015, and December 31, 2024, were included in the study. Patients with congenital cardiac anomalies were excluded. Data were obtained from the hospital information system and patient medical records. Demographic characteristics, anthropometric measurements, thyroid function tests (thyroid-stimulating hormone [TSH], free triiodothyronine [fT3], free thyroxine [fT4]), and lipid profile parameters (total cholesterol, low-density lipoprotein [LDL] cholesterol, high-density lipoprotein [HDL] cholesterol, and triglycerides) were recorded. Associations between anthropometric and clinical characteristics and lipid profile parameters were analyzed. Results: Of the 263 patients initially evaluated, 101 children with Down syndrome were included in the final analysis after application of exclusion criteria. The mean age of the participants was 8.9±3.2 years, and 57.4% were male. According to body mass index (BMI) percentiles, 34.7% of the children were classified as overweight. Based on clinical classification, hypothyroidism was identified in 37.6% of patients, euthyroidism in 61.4%, and hyperthyroidism in 1.0%. Lipid profile assessment revealed hypertriglyceridemia in 41.6% of patients, low HDL cholesterol levels in 32.7%, and hypercholesterolemia and elevated LDL cholesterol levels in 5.9%. The prevalence of hypertriglyceridemia was significantly higher in overweight children (p=0.008). A strong positive correlation was observed between age and BMI in the overall study population (R=0.670, p<0.001), which was also present in both children with and without hypothyroidism. In the entire cohort, a low but statistically significant positive correlation was found between BMI and triglyceride levels (R=0.287, p=0.004); however, the strength of this correlation was greater among children without hypothyroidism (R=0.459, p<0.001). In contrast, no statistically significant correlation between BMI and triglyceride levels was observed in children with hypothyroidism. This finding suggests that while age continues to contribute to BMI increase in the presence of hypothyroidism, BMI may no longer serve as the primary determinant of triglyceride elevation in this subgroup. Conclusion: In this study, we revealed that a high prevalence of overweight status and dyslipidemia among children with Down syndrome, with hypertriglyceridemia, was the most prominent lipid abnormality. The persistence of a strong positive association between age and BMI independent of thyroid status highlights the importance of close growth monitoring in this population. Furthermore, in children with hypothyroidism, monitoring should include not only anthropometric measurements but also thyroid function tests. Routine inclusion of lipid profile assessment in follow-up programs—particularly for children with elevated BMI—and early implementation of weight management strategies are strongly recommended.