Assesment of the potential impacts of fugitive dust from Seyitömer (Kütahya) Coal-Fired power plant fly ash dispasal area
Seyitömer (Kütahya) Kömür İşletmesi ve Elektrik Santralı'nın uçucu kül depolama sahasından kaçan tozların çevreyi etkileme potansiyelinin belirlenmesi
- Tez No: 75675
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Uçucu Kül, Eser Elementler, Reseptör Modellemesi ve Faktör Analizi vıı, Air Pollution, Fly Ash, Trace Elements, Receptor Modeling and Factor Analysis
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Herbiri 150 MW kapasiteli dört üniteden oluşan Seyitömer kömür kaynaklı elektrik santralı (STS), kuzey-batı Anadolu'ya enerji sağlamak amacı ile Kütahya iü sınırlarına kurulmuştur. Ünitelerden çıkan uçucu kül santrale 2,5 km uzaklıktaki depolama alanına taşınmaktadır, Kömür sahalarından ve kül depolama alanından çıkan tozlar görüş mesafesini azaltma ve yakın çevredeki alanlarda birikme gibi problemler yaratmaktadır. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı, STS'deki küllerin potansiyel etkilerinin bir matematiksel model ile belirlenmesidir. Bu amaçtan yola çıkarak, reseptör ve dağılım modelleri ile paralel olarak çalışılmıştır. Her iki modelden elde edilen sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılmış ve toz emisyonunun dağılımı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma süresince, 22 adet aerosol ve 40 adet toprak örneklerinde alevli atomik absorbsiyon spektrometresi ve grafit fırın atomik absorbsiyon VIspektrometresi ile Na, Mg, Al, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Cd ve Pb elementleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, santral kaynaklı tozların birikme ve dağılım konsantrasyonlan belirlenmeye çalışılmış ve bulgular literatürdeki değerler ile karşılaştınlmıştır. Bu bağlamda, tozun etkileri belirlenmiş ve gerekli tartışmalar yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgilere göre, termik santral ve kül depolama alanı yakınlarındaki toprak kompozisyonunun belirgin bir şekilde değişmiş olduğu gözlenmiştir. Bu da kirletici kaynaklarının yakın çevrelerinde etkili olduğunun belirtisidir. Ancak, kaynaklardan 5-6 km kadar uzaklaşıldığında, bu etkilerde büyük bir düşüş görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Seyitömer coal-fired thermal power plant (SCTPP), with four units each having a capacity of 150 MW, was constructed in the province of Kütahya to supply energy for the north-west Anatolian region. The fly ash generated from these units has been deposited in an ash dam located 2.5 km from the power plant Fugitive dust, either from coal yard or from ash disposal area, creates problems like visibility and deposition on the lands nearby. Hence, the scope of this study is to assess the potential impacts of SCTPP fly ash by mathematical modeling. For this purpose,“receptor modeling”approach and a computer based model were studied in parallel. The results of the two models were compared in order to determine the dispersion of the fugitive dust from plant IVDuring this study, 22 aerosol and 40 soil samples were analyzed for the elements Na, Mg, Al, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Cd and Pb with a combination of flame atomic absorption spectrometry (FAAS) and graphite furnace atomic absorption spectrometry (GFAAS). As a result of this study, the deposition and dispersion of the fugitive dust from plant were predicted and the values were compared with the ground-level concentrations given in literature. In this regard, the impacts of fugitive dust will be assessed and necessary precautions will be proposed if needed. According to the results of this study, it is observed that the soil composition is severely differs from the average soil composition near the power plant and ash disposal site indicating that the sources have serious impacts within the their vicinity. However, 5-6 km away from the sources, the affect of sources sharply decreases.