Effects of conceptual change texts accompanied with laboratory activities based on constructivist approach on understanding of acid-base concepts
Kurmacı yaklaşıma dayalı kavramsal değişim metinleri ve laboratuvar etkinliklerinin asit baz kavramlarını anlamaya etkisi
  1. Tez No: 75676
  2. Yazar: AYŞE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim Metni, Kurmacı Yaklaşım, Geleneksel öğretim, Kavramsal Yanılgı, Alternatif Kavram, Asit-Baz Kavramları, Fen Bilgisi Tutum ölçeği, Bilimsel İşlem Becerisi vııı, Motivation, Motivation Theories, Content Analysis, Analytic Hierarchy Process. IVKeywords: Conceptual Change Text, Constructivist Approach, Traditionally Designed Lecture, Misconception, Alternative Conception, Science Process Skill, Attitudes Toward Science as a School Subject, and Acid - Base concepts
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz KURMACI YAKLAŞIMA DAYALI KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİ VE LABORATUVAR ETKİNLİKLERİNİN ASİT-BAZ KAVRAMLARINI ANLAMAYA ETKİSİ YAVUZ, Ayşe Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer GEBAN Eylül 1998, 106 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, öğrencilerin asit-baz konusundaki kavram yanılgılarını azaltmada iki farklı yöntemin etkisini karşılaştırmaktır. Kullanılan yöntemlerden biri kurmacı yaklaşımla hazırlanmış kavramsal değişim metinleri ile birlikte laboratuvar etkinlikleri diğeri ise geleneksel ders anlatımı ile birlikte laboratuvar aktiviteleridir. Çalışma ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Bu çalışmanın diğer bir amacı da bu iki öğretim yönteminin etkiliğini öğrencinin fen bilgisi dersine olan tutumları üzerinde karşılaştırmak olmuştur.Bu araştırmanın örneklemini ODTÜ Geliştirme Vakfı Lisesi İlköğretim II. Kademde aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 60 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma 1997-1998 Eğitim-öğretim yılı sonbahar döneminde uygulanmıştır. Bu çalışmada deney grubu kurmacı yaklaşımla hazırlanmış kavramsal değişim metinleri ve laboratuvar aktiviteleri kullanan grubu, kontrol grubu ise geleneksel anlatım ve laboratuvar aktivitelerinden yararlanan grup oluşturmuştur. Araştırma, her hafta dört ders saati olmak üzere toplam dört hafta sürmüştür, öntest ve sontest araştırma deseni kullanılmıştır. Değerlendirmeler için gerekli veriler, (1) Asit-Baz Kavramları Başarı Testi, (2) Fen Bilgisi Tutum ölçeği ve (3) Bilimsel İşlem Beceri Testi olmak üzere üç kaynaktan elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezleri t-testi ve ortak değişkenli varyans analizleriyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, kurmacı yaklaşımla hazırlanan kavramsal değişim metinleri ve laboratuvar aktiviteleri öğrencilerin asit-baz kavramlarını anlamada daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Diğer taraftan her iki öğretim yöntemini de öğrencilerin Fen Bilgisi dersine karşı tutumlarını istatistiksel olarak eşit derecede geliştirdiğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, bilimsel işlem becerisinin başarı ile ilişkisinin anlamlı olduğu gözlenmiştir. VH
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONCEPTUAL CHANGE TEXTS ACCOMPANIED WITH LABORATORY ACTIVITIES BASED ON CONSTRUCTIVE APPROACH ON UNDERSTANDING OF ACID-BASE CONCEPTS YAVUZ, Ayşe M.S., Department of Science Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer GEBAN September 1998, 106 pages The major purpose of this study was to compare the effects of conceptual change oriented lesson accompanied with laboratory activities based on constructivist approach (CCL&LA) and traditionally designed lesson accompanied with laboratory activities (TDL&LA) for removing misconceptions related to acid- base concepts. Another purpose was to compare the effects of these two approaches on the students' attitude toward science as a school subject. mThis study proposes optimum budget allocation coefficients in order to enable the company management to increase the motivational level of the employees. Motivational theories are discussed and remarks have been made about potential and possible expansions of the study and continuous use of the model within the company to get continuous improvement in this area.