Türkiye'de Yehova Şahitleri
Jehovah Witnesses in Turkey
- Tez No: 756832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER EMRE ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Yehova Şahitleri, Türkiye, misyonerlik, Gözcü Kulesi, Uyanış, Jehovah's Witnesses, Turkey, missionary, The Watchtower, Awake
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kendilerini, Tanrı'nın isteklerini İsa'nın liderliği altında yerine getirmek için bu yola adamış kişilerden oluşan bir topluluk olarak tanıtan ve 2021 yılı itibariyle dünya üzerinde 239 ülkede çalışmalarını sürdüren Yehova Şahitleri, toplamda sekiz milyonu aşkın inanana sahip müstakil bir din olarak kendini gösterir. Yehova Şahitleri Türkiye'de ilk olarak 1930'lu yıllarda çalışmalara başlamış ve öncelikle gayrimüslim Türkler arasında yayılım göstermiştir. İnanışın bilinirliği ve mahiyeti hakkında yaşanan sorunlar ve Teşkilatın gizli emellerinin olup olmadığı hakkında oluşan soru işaretleri sebebiyle 1980'li yıllara kadar birçok davaya konu olan Teşkilat, çalışmalarının dini hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendirilmesi ile hukuka aykırı olmadığı mahkemelerce ispatlandıktan sonra Türkiye'de yasal zemine oturttukları çalışmalarını hızlandırmıştır. Türkiye'de 2021 yılı itibariyle 68 cemaati bulunan Yehova Şahitleri'nin üye sayısı ise 5141 kişi olarak açıklanmıştır. Türkiye'de Yehova Şahitleri adına hazırlanan çalışmaların neredeyse tamamı kendi dini düşüncelerini koruma amacı taşıyarak taraflı şekilde ele alınması sebebiyle konunun tarafsız bir göz ile incelenmesi gerekliliği doğmuştur. Bu düsturla hazırlanan tez çalışmasında ilk olarak Yehova Şahitleri'nin kuruluş ve dünya üzerindeki çalışmaları hakkında bilgi vermeye ve ardından Türkiye'de bulunan Yehova Şahitleri'nin ilk örgütlenişlerinden itibaren daha önce göz ardı edilerek ele alınmayan tüm faaliyetlerine yer vermeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Introducing themselves as a community of dedicated people to fulfill God's will under the leadership of Jesus, and working in 239 countries around the world as of 2021, Jehovah's Witnesses manifest themselves as a self-contained religion with a total of more than eight million believers. Jehovah's Witnesses first started working in Turkey in the 1930s and spread primarily among non-Muslim Turks. The Organization, which was the subject of many lawsuits until the 1980s, due to the problems experienced about the awareness and nature of the belief and the question marks about whether the Organization had hidden ambitions has accelerated. The number of members of Jehovah's Witnesses, which has 68 congregations in Turkey as of 2021, has been announced as 5141. Due to the fact that almost all of the studies prepared on behalf of Jehovah's Witnesses in Turkey are handled in a biased way with the aim of protecting their own religious thoughts, the necessity of examining the subject with an impartial eye has arisen. In the thesis study, which was prepared with this motto, firstly, it was tried to give information about the establishment of Jehovah's Witnesses and their work in the world, and then to include all the activities of Jehovah's Witnesses in Turkey, which had not been ignored and discussed since their first organization.