Buckling analysis of kaminated composite stiffeners using finite element method
Katmanlı kompozit sağlamlaştırıcıların sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak burkulma analizi
  1. Tez No: 75710
  2. Yazar: ALPER ÜNSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burkulma, Burkulma Sonrası Davranış, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Kompozit, Plaka, Stabilite iv, Buckling, Postbuckling, Finite Element Method, Plates, Composites, Stability. iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz KATMANLI KOMPOZİT SAGLAMLAŞTTRICILARIN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ KULLANILARAK BURKULMA ANALİZİ Ünsoy, Alper Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Eylül 1998, 138 sayfa Bu çalışma ince et kalınlığına sahip katmanlı kompozit sağlamlaştıncı yapı elemanlarında sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılan bir dizi çözümlemeleri anlatmaktadır. Grafit/epoksi örgü kumaş esaslı sağlamlaştırıcı malzeme -I- kesitlidir ve düzgün dağılımlı basma yükü uygulanmıştır. Değişik katman oryantasyonlarına sahip dört çeşit örnek malzemede burkulma yükü, burkulma şekli ve burkulma sonrası kompozit yapı elemanlarının davranışlarını belirlemek için çözümlemeler yapılmıştır. Analizlerde ayrıca -I- kesitini oluşturan iki ayrı plakanın yük taşıma kapasitelerini görmek için -I- kesiti“web”ve“flanş”isimleri verilen iki ayrı plakaya ayrılmıştır. Bu çözümlemelerde yük uygulanan bölgelerdeki sınır koşullarının sonuca etkisini görmek için iki çeşit sınır koşulu kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, perturbasyon kuvveti ve katman oryantasyonu için seçilen bir örnekte sensitivite çalışmaları yapılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak bulunan sonuçlar daha önce analitik ve deneysel çalışmalarla bulunan sonuçlarla iyi bir benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUCKLING ANALYSIS OF LAMINATED COMPOSITE STIFFENERS USING FINITE ELEMENT METHOD Ünsoy, Alper M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas September 1998, 138 pages This study presents a series of finite element analyses conducted for thin walled laminated composite stiffeners. The stiffener configuration is an I-beam composite section made of woven-cloth graphite/epoxy material and subjected to uniform compression. Analyses are carried out to determine the buckling load, buckled mode shapes and the postbuckling response of four specimens having different layer orientations. In these analyses, I-section is also separated into two plate elements, called web and flange, in order to understand load carrying capacity of each plate sections. In these analyses also two types of boundary conditions are used for the loaded ends to see the effect of boundary conditions on the results. In addition to these, sensitivity studies for pertubation force and layer orientation are done for the selected specimen. Finite Element solutions show very good agreement with the previous analytical and experimental studies.