Developing intelligent housing projects and occupant satisfaction
Akıllı konut projeleri geliştirmek ve kullanıcı tatmini
  1. Tez No: 75709
  2. Yazar: A.ÖNAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı konut, Akıllı bina, kullanıcı tatmini, konut tatmini, katılımcı dizayn. vı, Intelligent housing, smart buildings, residential satisfaction, occupant satisfaction, and participatory design IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz AKILLI KONUT PROJELERİ GELİŞTİRMEK VE KULLANICI TATMİNİ Yılmaz, A. Önal Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Metin Arıkan Eylül 1998, 133 sayfa Bu çalışmanın amacı Dünya'da ve ülkemizde hızla ilgi toplayan, akıllı konut konusunu proje geliştiren grupların gözüyle inceleyerek, bu konuda konut kullanıcılarının tatminlerini artırılmasını sağlamaktır. Türk inşaat sektörü hızlı bir şekilde Türkiye'deki konut açığını kapatmaya çalışırken, sektörde öne çıkmış firmalar, toplu konut inşaatlarının yanı sıra firma hedeflerine oldukça iddialı, prestij projeleri de koymuşlardır. Bu sayede lüks inşaat tanımının çok geniş bir yelpazeye oturduğu şu günlerde, konumlan, kaliteli malzeme ve işçilikleri, ileri teknoloji kullanımları ve bunlara bağlı olarak yüksek satış fiyatları ile gündeme gelen projeler üretilmeye başlanmıştır. Bazı projeler tüm bu özelliklerinin yanısıra, sadece“lüks”statüsünde kalmayarak,“akıllı konutlar”etiketiyle satışa sunulmaktadırlar.Bu çalışma, akıllı konut terminolojisini inceleyerek, proje geliştiren gruplara yardımcı bir kaynak olmayı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmak için, dünyadaki uygulamalar, yeni akımlar, temel dizayn konuları ve ileri dizayn ktiterleri araştırılmıştır. Araştırmalı değerlendirme teknikleri kullanılarak kullanıcıların akıllı evler hakkındaki görüşleri incelenmiş, tatmin düzeyleri bir anket çalışmasıyla belirlenmiştir. Henüz akıllı bina konularının ilk basamaklarında bulunduğumuz için, istenmeyen problemlerle karşılaşılmaktadır. Akıllı projeler ve uygulamalar yaygınlaştıkça, yapılan hatalar ve istenmeyen durumlar azalacaktır. Bu çalışmanın proje geliştiren grupların, kullanıcı tercihlerini ön planda tutan dizayn kriterleri uygulamaları için, bir erken uyarı misyonu vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING INTELLIGENT HOUSING PROJECTS AND OCCUPANT SATISFACTION Yılmaz, A. Önal M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin Arıkan September 1998, 133 pages The purpose of the present study was to investigate the intelligent housing concept, which is highly favorable in the World and in Turkey, from the point of view of project developers and designers to improve occupant satisfaction in intelligent housings. While Turkish construction sector has been trying to close the gap in housing, the well-known companies are pointing their construction strategies to prestigious project besides their mass housing projects. As a result of this strategy, although luxury housing definitions has a wide range of understanding nowadays, very special projects with their attractive locations, qualitative materials and workmanship, high- tech applications and surprising sale prices have been developed. Some of these 111projects are presented in the market, not only with their“luxury”sides but with“intelligent/smart houses”characteristics as well. This study will focus on the intelligent building concept and try to be a guide for the project developers. In order to achieve this aim, world applications, trends, basic design considerations and advanced design guidelines are provided. An investigative evaluation technique has been used in order to obtain the opinions of the occupants and their residential satisfaction was tried to be determined by a questionnaire. Since Turkish construction sector in the first steps of the issues, unlikely problems are occurring. As the intelligent projects and applications are becoming more common, the errors and unfavorable cases will drop to a certain level. This study has a forewarning mission for the developers and designers to consider occupant satisfaction as a constitutive part of their design criteria.