Histerektomi yollarının histerektomiye eklenen salpenjektomide over rezervine, over dopplerine ve cinsel fonksiyona etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different routes of hysterectomy with salpingectomy procedures on the ovarian reserve, overian doppler and sexual function parameters
- Tez No: 757104
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BÜYÜKÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: laparoskopik histerektomi, salpenjektomi, over rezervi, cinsel fonksiyon, over doppleri, Laparoscopic hysterectomy, salpingectomy, ovarian reserve, sexual function, ovarian doppler
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Histerektomi operatif jinekolojide en sık uygulanan prosedürdür, çeşitli endikasyonlarla ve farklı yollardan gerçekleştirilmektedir. Epitelyal over kanseri patogenezi göz önüne alındığında, over kanseri açısından düşük risk grubundaki hastalarda histerektomiye eklenen salpenjektomi artık jinekoloji pratiğinde evrensel olarak kabul edilen primer risk azaltıcı yöntemdir. Salpenjektominin over rezervi üzerine etkisi üzerine yapılan daha önceki çalımalarsa net bir fikir birliğine varılamamıştır. Bu çalışmada farklı histerektomi yollarının histerektomiye eklenen salpenjektomide over rezervine; over dopplerine ve cinsel fonksiyonlara etkisinin karşılaştırılması planlanmıştır. Metod: Kliniğimizde histerektomi operasyonu planlanan ve çalışma kriterlerini karşılayan 46 hasta, aydınlatılmış onamları alındıktan sonra prospektif tasarlanan çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar operasyon öncesi Anti-mülleryan Hormon (AMH), Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI) sorgulaması ve over Doppler ultrasonografisi, operasyon sonrası 1.ayda AMH, doppler, operasyon sonrası 3.ayda AMH, FSFI ve doppler ile değerlendirilmiştir. Histerektomi uygulanma yoluna göre gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalar yapıldı. Sonuç: Çalışmada gruplar arasında demografik farklılık saptanmadı. AMH değerinde; laparoskopik (L/S) grupta 1. ve 3.ay anlamlı farklılık saptanmamıştır (0.15(0.01:2) ng/ml- 0.09(0.01:1.57) ng/ml-0.16(0.01:2.51) ng/ml). Laparotomik (L/T) grupta ise 1.ayda anlamlı farklılık saptandı (p=0.043), 3 ay anlamlı farklılık saptanmadı (0.1(0.01:3.4) ng/ml- 0.05(0.01:2.82) ng/ml- 0.07(0.01:3.5) ng/ml). Gruplar karşılaştırıldığında 1. ve 3.ayda değişiklik anlamlı saptanmadı. FSFI skorlarında; L/S'de cinsel istek, uyarılma, toplam skorlardaki artışta anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,023-p=0,028-p=0,025-p=0,033) L/T'de cinsel istek, lubrikasyon, ağrı, toplam skorlardaki artışta anlamlı farklılık saptanmıştır(p=0.005-p=0.011-p=0.030-p=0.004) Gruplar arası ise fark skorunda anlamlı farklılık yoktur. Doppler parametrelerinde; L/S'de 1.ay sağ over PI-RI-S/D değerlerinde anlamlı düşüş olmuştur (p=0.016-p=0.039-p=0,039). 3.ay anlamlı farklılık yoktur. L/T'de 1. ay anlamlı değişiklik saptanmadı. 3.ay sol over S/D değeridaha yüksek bulundu. (p=0.017) gruplar arasında değişim 1.ay L/S'de sağ over PI-RI anlamlı fark olmuştur. (p=0.019- p=0.027) 3.ay anlamlı değişiklik yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The most common procedure in the operative gynecology is the hysterectomy which is performed with various indications and via several different routes. Considering the pathogenesis of epithelial ovarian cancer, addition of salpingectomy to hysterectomy in the low-risk group for ovarian cancer is now the primary risk-reducing method used in gynecology practice. There is no clear consensus on the effect of salpingectomy on ovarian reserve in previous studies. In this study, it was planned to compare the effects of different hysterectomy routes on ovarian reserve, ovarian doppler and sexual function in salpingectomy added to hysterectomy. Method: A total of 46 patients who were planned to have hysterectomy operation due to benign gynecologic conditions were included in the prospectively designed study after their informed consent was obtained. The patients were evaluated with Anti-müllerian hormone (AMH), Female Sexual Function Index (FSFI) questionnaire and ovarian doppler preoperatively and at the 3rd month postoperatively and only with AMH and ovarian doppler at the 1st month postoperatively. Comparisons between and within groups were made according to the route of hysterectomy. Conclusion: Baseline demographic and clinical charactheristics were similar between the groups in t. There were no significant difference in AMH values in the 1st and 3rd months in the laparoscopy (L/S) group (0.15(0.01:2) ng/ml-0.09(0.01:1.57) ng/ml-0.16(0.01:2.51) ng/ml). A significant difference was found in the 1st month in the Laparotomy (L/T) group (p=0.043); however, no significant difference was found at 3rd months (0.1(0.01:3.4) ng/ml- 0.05(0.01:2.82) ng/ml-0.07(0.01:3.5) ng/ml). When the two groups were compared, no significant difference was found between the changes in AMH in the 1st and 3rd months. In FSFI scores, a significant difference was found in the increase in sexual desire, arousal, and total scores in L/S group (p=0.023-p=0.028-p=0.025-p=0.033). A significant difference was found in the increase in sexual desire, lubrication, pain, and total scores in L/T group (p=0.005-p=0.011-p=0.030-p=0.004). ). There was no significant difference in the difference score between the groups. In Doppler parameters, right ovarian PI-RI was significantly lower in the L/S group at 1 month (p=0.016-p=0.039-p=0,044), but there was no significant difference at 3 months. There was no significant change in the L/T group at the 1st month, and the left ovarian S/D was higher at the 3rd month (p=0.017). When the two groups are compared, the change between right ovarian RI-PI in the 1st month in the L/S group is significant (p=0.019-p=0.027), there is no significant change in the 3rd month.