Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe meslek etiği algısı: Van ilinde bir araştırma
Perception of accounting profession ethics of accountants: A study in Van province
- Tez No: 757103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TEMELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Muhasebe, Muhasebe Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Mensupları, Ethics, Accounting, Accounting Professional Ethics, Professional Accountants
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sosyal yaşamda ahlaki normlar, genel itibariyle toplum içerisinde bulunan tüm birey ve mensupları kapsamaktadır. Etik olgular, toplumsal yapı ve meslekle ilişkili bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Sağlıklı bir ticari, ekonomik ve sosyal yaşam için muhasebe meslek mensuplarının etik ilke ve kodlara göre hareket etmesi ve kamuoyuna açık ve anlaşılır bilgiler sunması gerekmektedir. Muhasebeciler, sadece uygulamada değil, görünüşte de güvenilir ve etik davranışlar sergilerlerse mesleklerinde başarılı olacak ve toplumda sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Bu araştırmanın temel amacı, muhasebe meslek mensuplarının muhasebe meslek etiği algılarını tespit etmek ve meslek etiği algıları ile demografik özellikleri arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını araştırmaktır. Yapılan araştırma, Van ilinde faaliyet gösteren SMMM odasına kayıtlı 175 meslek mensubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerin analiz edilmesinde; sırasıyla betimsel istatistik ölçüleri (frekans ve yüzdeleri), çarpıklık ve basıklık değerleri, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Analizler, SPSS 26 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine yönelik algı düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Norms in social life generally consist of all individuals in society. Ethical facts are evaluated as concepts related to social structure and profession. For a healthy commercial, economic and social life, professional accountants should act in accordance with ethical principles and codes and should present clear and understandable information to public. Accountants are going to be successful in their profession and society if they display reliable and ethical behaviour not only in practice but also in appearance. This creates a healthy development of the society. The main purpose of this research is to determine the perceptions of professional accountants about accounting professional ethics and to examine whether there are significant differences between the perceptions of professional ethics and their demographic characteristics. The research was carried out on 175 professionals registered in the Chamber of Certified Public Accountants (CCPA) in Van province. In analyzing the research data; descriptive statistics measures (frequency and percentages), skewness and kurtosis values, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used, respectively. SPSS 26 statistical package program was used in analysis process. As a result of the analyses made, it was concluded that the ethical perceptions of the professional accountants are high.